Ierse datawaakhond legt Instagram en Facebook boete op van 390 miljoen euro

Ierse datawaakhond legt Instagram en Facebook boete op van 390 miljoen euro

19-05-2023 (11:24) - Media

De Ierse datawaakhond DPC heeft Meta twee boetes opgelegd van in totaal 390 miljoen euro, vanwege privacyschendingen bij Facebook en Instagram. Het was volgens de toezichthouder voor gebruikers niet duidelijk wat er precies met hun data gebeurde.

Twee klagers vonden dat gebruikers gedwongen werden de nieuwe voorwaarden van Instagram en Facebook te accepteren, omdat ze anders de platforms niet meer konden gebruiken. Dat is tegen de privacyregels van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

"Het is te vergelijken met als je een pizza thuis bestelt: de pizzeria hoeft geen toestemming te vragen voor het gebruik van je adresgegevens om het eten af te leveren", zegt Frederik Zuiderveen Borgesius, hoogleraar ICT & Recht aan de Radboud Universiteit tegen de NOS. "Meta redeneerde volgens diezelfde lijn: we hoeven geen toestemming te vragen, want gepersonaliseerde advertenties zijn strikt noodzakelijk voor onze dienst." Door deze redenering is nu een streep gezet door de toezichthouder. Facebook krijgt daardoor een boete van 210 miljoen euro en Instagram van 180 miljoen euro.

Vijfde boete op rij

Meta krijgt naast de boete drie maanden de tijd om wel aan de voorwaarden te voldoen. Het bedrijf van Zuckerberg heet ondertssuen al wel laten weten het oneens te zijn met de boete. Het gaat daarom in hoger beroep. Meta heeft, net als veel andere grote techbedrijven, een kantoor in Ierland vanwege het gunstige belastingstelsel. Om die reden handhaaft de toezichthouder daar de Europese privacyregels. Het is de vijfde keer dat Meta een boete krijgt van de Ierse waakhond. 


NOS.nl

Bureaus

Marketing

Economisch