
Netflix en Beeld & Geluid ontwikkelen lesmateriaal hitserie Adolescence
Beeld & Geluid werkt samen met Netflix aan lesmateriaal over de veelbesproken serie Adolescence. De serie die draait om de invloed van ‘manfluencers’, wordt gratis beschikbaar gesteld voor docenten in het middelbaar onderwijs.
Foto: Beeld & Geluid
Adolescence van Netflix vertelt het verhaal van een dertienjarige jongen die wordt verdacht van moord, nadat hij is beïnvloed door de ‘manosphere’, een verzamelnaam voor online blogs, forums en influencers die traditionele mannelijkheid verheerlijken. De vierdelige dramaserie vormt daarmee een startpunt om in de klas het gesprek te voeren over thema’s als social media en identiteitsvorming in de digitale leefwereld van jongeren.
"Een serie als Adolescence is bij uitstek geschikt om het gesprek met jongeren aan te gaan over de rol van media in hun leven", vertelt Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur Beeld & Geluid. "Juist omdat de leefwereld van jongeren soms ver afstaat van die van ouders en docenten, is het belangrijk om dat gesprek te leren voeren. Met dit digitaal lesmateriaal bevorderen zij mediawijsheid en bieden we docenten en leerlingen de mogelijkheid om in de klas het gesprek aan te gaan over lastige, maar belangrijke thema’s."
Negatieve gevolgen social media
Steeds meer jongeren raken verstrikt in de schaduwzijden van social media. "De invloed van zogenaamde ‘manfluencers’ zoals Andrew Tate en de risico’s die een serie als Adolescence blootlegt, zijn ronduit zorgwekkend", aldus Tweede Kamerlid Barbara Kathmann (GroenLinks-PvdA) is groot voorstander van het aanbieden van de serie voor middelbare scholen. "Door deze serie in het klaslokaal te bekijken en te bespreken, kunnen we jongeren in een veilige setting weerbaarder maken en voorkomen dat ze worden meegezogen in de ‘manosphere’ en de schadelijke gevolgen daarvan."
Het lesmateriaal blijft dankzij de samenwerking langere tijd beschikbaar voor scholen en wordt door Beeld & Geluid voortdurend geactualiseerd, zodat docenten kunnen blijven aansluiten bij de ‘media minded’ leefwereld van hun leerlingen.