NPO Radio 1: mensen willen meer oplossingsgerichte journalistiek

13-01-2023 (12:27) - Media

Mensen in Nederland willen meer gehoord worden door overheidsinstellingen, de politiek en ook de media. Dat concluderen de makers van NPO Radio 1 Luistert naar jou. De eerste twee weken van januari reisden programmamakers van NPO Radio 1 door het land om van mensen te horen wat volgens hen meer aandacht verdient op de nieuws- en sportzender. 

“De macht van de microfoon ligt veelal in de Randstad: in politiek Den Haag, maar ook in mediastad Hilversum”, zegt presentator Roos Abelman (KRO-NCRV). Zij reisde de afgelopen twee weken samen met het team door het hele land en maakte vanuit 11 provincies uitzendingen. Abelman: “Mensen willen gehoord worden, de afgelopen weken hebben we de drempel voor mensen om met ons in contact te komen verlaagd en nog meer verbinding met elkaar gelegd.”

In de slotuitzending van NPO Radio 1 Luistert naar jou vanuit de 12de provincie komt onder andere dat thema uitgebreid aan bod: laten we voldoende horen van alle mensen en onderwerpen die spelen in het land? Hoe wordt het nieuws gebracht, kan het positiever en constructiever?

Zwaar en deprimerend

“Mensen ervaren het lopende nieuws over de crises als zwaar en deprimerend, dat hoorden we de afgelopen weken volop terug. Ze willen meer aandacht voor oplossingsgerichte journalistiek”, zegt Abelman. “We hopen dat mensen ons blijven vinden met hun ideeën, zodat wij daar als makers ook uit kunnen putten.”
 


Bureaus

Marketing

Economisch