Omroep-cao biedt meer werkzekerheid en loonstijgingen

18-07-2023 (12:10) - Media

Meer werkzekerheid, een vermindering van het aantal tijdelijke contracten in de omroepwereld, hogere vergoedingen voor zzp’ers, en een loonsverhoging van in totaal 10,5% voor alle omroepmedewerkers. Met deze maatregelen zijn werkgevers en de beroepsvereniging NVJ het eens geworden over het afsluiten van een nieuwe CAO voor het omroeppersoneel voor heel 2024.

De huidige CAO loopt nog door tot 31 december 2023, maar de hoge inflatie en de roep om meer werkzekerheid was voor alle betrokken partijen aanleiding om alvast opnieuw in gesprek te gaan. Deze gesprekken vonden ook plaats met de vertegenwoordigers van de vakbonden FNV en CNV, maar het onderhandelaarsakkoord over de nieuwe CAO is gesloten met de NVJ, met afstand de grootste vakbond in de mediawereld. Het wordt nu voorgelegd aan de leden van deze bond, en aan alle werkgevers van de publieke omroep. Bij een definitief akkoord geldt de nieuwe CAO voor alle omroepmedewerkers vanaf 1 januari 2024 tot en met 31 december 2024.

Prachtig resultaat

“Er ligt nu een prachtig resultaat waarmee we recht doen aan al het harde werk van alle omroepmedewerkers en we tegelijk rekening houden met de flink gestegen inflatie”, zegt Peter Kuipers, voorzitter van de werkgeversdelegatie. NPO-bestuurder Paul Doop: “Dit resultaat laat zien dat de publieke omroep bereid is grote stappen te zetten naar meer werkzekerheid. Dat is belangrijk voor een goed werkklimaat met ruimte voor creativiteit en journalistieke kwaliteit."

Ook beroepsvereniging NVJ is blij met het onderhandelaarsakkoord. Wais Shirbaz, Secretaris Omroep en Hoofd Werkvoorwaarden van de NVJ: “Met deze afspraken zetten we een enorme stap richting het creëren van werkzekerheid voor de medewerkers van de omroep. Bovendien is het ons gelukt om de gevolgen van de hoge inflatie zoveel mogelijk te verzachten, zowel voor de werknemers als voor de zzp'ers. Daarom leggen we dit onderhandelingsakkoord aanstaande donderdag aan onze leden voor met een positief advies. Zoals altijd is het laatste woord hierover aan onze leden”.

Meer werkzekerheid

De nieuwe cao biedt minder ruimte om werknemers voor bepaalde tijd te contracteren, maar juist meer ruimte voor arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd - en dus meer werkzekerheid. Voortaan mogen er maximaal 3 contracten voor bepaalde tijd worden aangeboden gedurende een termijn van maximaal 24 maanden. Dankzij het nieuwe akkoord wordt het mogelijk gemaakt om bij het einde van de voor de landelijke publieke omroep geldende concessieperiode (1 januari 2027) een streefcijfer van 80% contracten voor onbepaalde tijd en 20% contracten voor bepaalde tijd te gaan realiseren. 

Loonstijging

De salarissen worden met ingang van 1 januari 2024 verhoogd met een verhoging van 5% en daaroverheen nog een verhoging van 3.5%. Deze verhoging komt bovenop de verhoging van 2% die reeds met ingang van 1 januari 2023 is toegekend. Totaal gaat het dus om een verhoging van 10,5%.


Bureaus

Marketing

Economisch