De vrijheid van het eerste prototype
27-11-2024 (13:18) - Opinie
Er staat een badeend op mijn bureau. Niet zomaar een badeend – het is eigenlijk een volledig functioneel toetsenbord. Een idee dat ontstond uit een droom, waarin ik de opdracht kreeg om van een rubberen eend een toetsenbord te maken. Nog voor ik die ochtend uit bed stapte, had ik al bedacht hoe ik het zou kunnen doen.
Dit is hoe mijn hoofd werkt. Ideeën komen op de meest willekeurige momenten, tijdens een fietstocht naar huis of midden in de nacht. Ze laten me niet los tot ze werkelijkheid zijn geworden. Het resulteert in een werkkamer vol half-afgemaakte projecten, oude beeldschermen en vintage telefoonhoorns die wachten op hun tweede leven.
Volgens mij herkennen veel mensen dat gevoel: je wilt iets maken. Logisch ook; we zijn van nature allemaal probleemoplossers. En door te maken - hoe idioot het idee ook lijkt - begrijpen we de wereld om ons heen steeds beter.
Helaas blijven veel ideeën voor altijd ideeën. We willen wel maken en leren, maar laten ons tegenhouden door Het Perfecte Project. Vroeger had ik dat ook: als ik niet precies wist hoe iets moest, begon ik er vaak niet aan. Maar nu weet ik dat de grootste vijand van creativiteit niet het gebrek aan skills is, maar de stem in je hoofd die zegt dat het perfect moet zijn.
Die stem probeer ik dus zo veel mogelijk te negeren. Als je blijft wachten op de perfecte uitvoering, komen er geen oplossingen. Nu omarm ik de vrijheid van een eerste prototype. De eerste versie van iets hoeft maar één ding te doen: bestaan.
Neem mijn badeend-toetsenbord. Is het praktisch? Niet bepaald. Typ je er sneller mee dan op een normaal toetsenbord? Absoluut niet. Maar het werkt, het bestaat, en belangrijker nog: het opende deuren naar nieuwe ideeën en mogelijkheden. Sterker nog: toen ik hem meenam naar mijn sollicitatiegesprek bij Kaliber, was het juist die creatie die het gesprek op gang bracht.
Dus aan iedereen die aarzelt om te beginnen met maken: je eerste versie kan niet fout zijn. Het enige wat die versie moet doen, is er zijn. Dan komen de goede gesprekken, nieuwe ideeën en oplossingen vanzelf.
Norbert Hoenderop is backend developer en maker van interactieve installaties, badeend-toetsenborden en andere wonderlijke creaties.