Jury voor Filter Vertaalprijs 2023 bekend

Jury voor Filter Vertaalprijs 2023 bekend

17-01-2023 (12:54) - Prijzen

De nieuwe jury van de Filter Vertaalprijs is bekend gemaakt. Dankzij de GAU (Groep Algemene Uitgevers) en in samenwerking met het ILFU (Internationaal Literatuur Festival Utrecht) zal de Filter Vertaalprijs 2023 tijdens het ILFU festival (22 sept - 7 okt 2023) worden uitgereikt.

Nieuwe, verrassende vertalingen die werden uitgegeven in 2022 maken kans op de prijs. De nominaties worden zomer 2023 bekend gemaakt.

Juryleden

De nieuwe juryleden in 2023 zijn: Elma Drayer (auteur, journalist deVolkskrant), Maartje Kroonen (boekverkoper), Eline Jongsma (literair vertaler), Cees Koster (vertaalwetenschapper, redacteur Filter) en Marcel van den Boogert (redacteur, bestuurslid Stichting Filter).

Elma Drayer is neerlandica en journalist. Ze schrijft columns en boekrecensies voor de Volkskrant en is daarnaast actief als schrijfdocent, eindredacteur en dagvoorzitter. Een biografie over vertaler en uitgever Alice van Nahuys (1894-1967) is in voorbereiding. Eline Jongsma studeerde Scandinavische talen en culturen in Groningen en volgde de researchmaster Literair Vertalen aan de Universiteit Utrecht. Sinds 2018 werkt zij als zelfstandig literair vertaler en ondertitelaar uit het Zweeds, Noors, Deens en Engels. Maartje Kroonen is winkelchef en boekverkoper bij Boekhandel Bijleveld te Utrecht. Cees Koster werkt als docent-onderzoeker Vertaalwetenschap bij de Universiteit Utrecht en is redacteur van Filter, tijdschrift over vertalen. Hij is co-auteur van het monumentale Vertalen in de Nederlanden. Een cultuurgeschiedenis. Marcel van den Boogert is zelfstandig redacteur. Eerder was hij hoofd- en eindredacteur van het literair-historisch tijdschrift De Parelduiker (1995-2005), director Publishing & Policy aan het Nexus Instituut en eindredacteur van het essaytijdschrift Nexus (2005-2015).

Filter Vertaalprijs

Het prijzengeld bedraagt 10.000 euro, ter beschikking gesteld door de GAU (Groep Algemene Uitgevers). De Filter Vertaalprijs wordt in samenwerking met het ILFU uitgereikt door Stichting Filter en bekroont de creativiteit van de vertaler bij het oplossen van vertaalproblemen. 

Beeld: Filter vertaalprijs 2022, foto Anna van Kooij