Spinvis wint Lennaert Nijgh Prijs 2023

Spinvis wint Lennaert Nijgh Prijs 2023

22-05-2023 (14:57) - Prijzen

De Lennaert Nijgh Prijs is toegekend aan Spinvis. Dat werd door Buma Cultuur-directeur Frank Helmink bekendgemaakt in de uitzending van Spraakmakers op NPO Radio 1.

De prijs wordt maandagavond 22 mei uitgereikt tijdens het Buma Awards Gala 2023 in Koninklijk Theater Tuschinski in Amsterdam.

Spinvis

Spinvis, geboren als Erik de Jong, is een Nederlandse singer-songwriter en multi-instrumentalist die bekend staat om zijn eigen stijl poëtische benadering van muziek. In 2002 debuteerde hij met een titelloos album. Hiervoor  ontving hij een Zilveren Harp, een aanmoedigingsprijs. Daarna volgde een reeks van succesvolle albums met als laatste het onlangs verschenen Be-Bop-A-Lula. 

Tekstuele ontdekkingsreis

Frank Helmink: "Spinvis is met zijn taalgebruik in staat met woorden een wereld te creëren die zowel herkenbaar als mysterieus is. Hij jongleert met woorden en zinnen, met als doel de luisteraar mee te nemen op een wonderlijke reis." Bernard Kobes, CEO van BumaStemra sluit daar op aan: "Lyrisch, poëtisch, beeldend, gelaagd, persoonlijk, autobiografisch; het is allemaal van toepassing op de songteksten van Spinvis. Elk album opnieuw een tekstuele ontdekkingsreis. Wie dat al ruim twintig jaar weet te presteren verdient oprecht de Lennaert Nijgh Prijs 2023."

Buma Awards

Tijdens de Buma Awards worden componisten, tekstdichters en hun muziekuitgevers geëerd met een Buma Award in diverse categorieën. De Buma Awards Nationaal en Internationaal zijn voor de componisten en tekstschrijvers van de meest gedraaide en bestverkochte singles in 2022. Naast de populariteitsprijzen, worden er ieder jaar ook een aantal juryprijzen uitgereikt. Zo gaat de Lifetime Achievement Award naar Herman van Veen en is de Buma Gouden Harp voor DJ Paul Elstak.