5 miljard plastic flessen bespaard door SodaStream

18-04-2023 (13:30) - Sustainable

Ter ere van Earth Day 2023 kondigt het bruiswatermerk SodaStream de succesvolle besparing aan van  5 miljard plastic flessen voor eenmalig gebruik in 2022. Daarnaast geeft het bedrijf een inkijkje in wat zij nog meer doen en bereiken op het gebied van duurzaamheid.

“Het is onze visie om de manier waarop de wereld drinkt te veranderen. Met ‘Push For Better’ willen we mensen inspireren betere keuzes te maken voor zichzelf én onze planeet,” legt SodaStreams CEO, Eyal Shohat, uit. “Eén SodaStream bespaart duizenden plastic flessen voor eenmalig gebruik. Dankzij onze toegewijde gebruikers over de hele wereld, zijn we erin geslaagd om vorig jaar meer dan 5 miljard plastic flessen voor eenmalig gebruik te besparen.”

Hoog op de agenda

De 5 miljard plastic flessen voor eenmalig gebruik werden bespaard doordat consumenten over de hele wereld SodaStream gebruiken voor het maken van hun bruisende dranken in plaats van dat zij deze (voorverpakt) kochten in de winkel. Duurzaamheid staat hoog op de agenda bij het merk. Zo zijn de bruiswatertoestellen gemaakt van duurzame materialen die jarenlang meegaan en zijn de cilinders herbruikbaar, navulbaar en recylebaar. Daarnaast blijven ze continu bezig om op elk aspect, van productieprocessen tot bedrijfsvoering, verder te verduurzamen.

SodaStream tegen plastic afval

In de strijd tegen plastic afval zet het merk stappen. Sinds 2022 wordt tot 25% van de plastic onderdelen van hun nieuwe generatie bruiswatertoestellen gemaakt van gerecycled materiaal. In 2022 bespaarde het bedrijf nog eens 11 ton plastic door in de productielijn plastic zakken opnieuw te gebruiken en werd het plastic afval in de productieprocessen met 20% verminderd.

Duurzame activiteiten

Door te werken met recyclebaar karton en plastic, zijn de verpakkingen van de SodaStream koolzuurcilinders volledig recyclebaar sinds 2022. De smaakflessen worden vervaardigd van helder recyclebaar plastic (rPET), waardoor ook deze 100% te recyclen zijn. Door deze aanpassingen is het bedrijf er vorig jaar in geslaagd om 82 ton karton en 21,6 ton papier te verminderen. Vanaf 2023 werken de fabrieken in Duitsland, Australië en Nederland volledig op hernieuwbare energiebronnen. Van deze fabrieken wordt 15% van het elektriciteitsverbruik geleverd door zonnepanelen en 8,3% van het jaarlijkse waterverbruik bespaard door hergebruik van water uit het koelsysteem.

Verminderde ecologische voetafdruk

De SodaStream Art, Terra, de vaatwasserbestendige herbruikbare flessen en de cilinders zijn gecertificeerd door Carbon Trust. Dit certificaat bewijst dat SodaStream zich voortdurend inzet voor het milieu en duurzaamheid. Door in de nieuwe fabriek in Tilburg de bruiswatertoestellen te verpakken en de koolzuurcilinders (na) te vullen voor de meeste Europese landen. Ook dat heeft een positief effect op de ecologische voetafdruk.