Baya Baya: hervulbare body wash voor minder plastic in badkamer

Baya Baya: hervulbare body wash voor minder plastic in badkamer

15-12-2022 (09:15) - Sustainable

Baya Baya introduceert een vegan body wash in poedervorm met hervulbare aluminium fles. Met dit nieuwe doucheproduct vermindert het jonge ondernemersduo Dirk Taselaar en Leon Daggenvoorde overbodig plastic afval en CO2-uitstoot.

Dirk Taselaar: “Op jaarbasis verbruiken Nederlanders zo’n 150 miljoen plastic wegwerpflessen in de badkamer. Dit moet en kan snel veranderen. Met deze gedachte zijn we twee jaar geleden gestart met de ontwikkeling van duurzame doucheproducten, zonder dat de consument hoeft in te leveren op kwaliteit en ervaring. Op korte termijn introduceren we naast body wash ook shampoo en conditioner. We kijken ernaar uit om Nederlandse badkamers duurzamer te maken.”

Nutteloos

Leon Daggenvoorde: “Doucheproducten bestaan tot wel 90% uit water. Dit water wordt nu van de producent, via winkelketens naar de consument vervoerd. Ook dit is nutteloos, want hetzelfde water komt bij de consument thuis uit de kraan. Deze twee problemen vormen de basis voor ons om Baya Baya te starten.”

Erop vooruit

Dirk Taselaar: “Op de markt zijn er momenteel meerdere duurzame initiatieven, maar deze gaan in veel gevallen gepaard met het inleveren op ervaring. Dat is zonde, want consumenten zijn vaak niet bereid om een stap terug te doen. Voor ons is het erg belangrijk om er voor te zorgen dat consumenten dezelfde ervaring onder de douche behouden. Pas dan gaan we de grote groep activeren om hun gedrag te veranderen. Dit doen we door de consument de mogelijkheid te geven de body wash thuis te mixen met water uit de kraan. De consument gaat erop vooruit. Niet alleen op het gebied van duurzaamheid, maar ook op kwaliteit, douche-ervaring en design."

Duurzame keten

Leon Daggenvoorde: “Naast de genoemde duurzame voordelen tijdens gebruik, hebben we ook in het bredere proces aan alles gedacht. Zo worden bijvoorbeeld de microplasticvrije body wash poeders per fietskoerier bezorgd en zijn onze producten verpakt in vriendelijk graskarton. Verder hebben we bewust voor een aluminium fles gekozen, omdat aluminium oneindig gerecycled kan worden. Zo verduurzamen we de gehele transportketen, van productieproces, tot vervoer tot gebruik.”