Dutch Clean Tech lanceert documentaire in zoektocht naar beleggers voor schoon water in ontwikkelingslanden

28-02-2024 (08:00) - Sustainable

80% van het afvalwater ter wereld wordt ongezuiverd geloosd. Waar er nu al honderden miljoenen personen in waterschaarste leven, zal dit bij een onveranderde situatie oplopen tot zes miljard in 2050. Het Nederlandse Dutch Clean Tech verbindt Westers kapitaal met overheden en private organisaties in ontwikkelingslanden voor schoon drink- en rioolwater. Op 28 februari lanceerde Dutch Clean Tech haar documentaire Clear Waters in Pathé Tuschinski Amsterdam, waarin de uitdagende reis naar schoon water voor de inwoners van Guatemala te zien is.

Strijd tegen waterschaarste en -vervuiling in Guatemala

In de indringende documentaire Clear Waters reist Dutch Clean Tech CEO Sander Pielkenrood af naar Guatemala. Hier bezoekt en onderzoekt hij Lago Amatitlán en de omringende gemeentes, waaronder Guatemala-Stad, en gaat hij in gesprek met de lokale bevolking, experts, dokters en organisaties om de huidige situatie in kaart te brengen. De ernst wordt duidelijk: het water is sterk vervuild met afval, bacteriën, chemicaliën en zware metalen. Hierdoor wordt het merendeel van de inwoners toegang tot schoon drinkwater ontzegd wat leidt tot ziektes zoals dysenterie, tyfus en een scala aan virussen. Een groot gedeelte van de hoge kindersterfte in het land, 24 op de 1.000 kinderen, is hieraan te wijten. Ter vergelijking: in Nederland is dit vier op de 1.000.

Lokale overheden grootste obstakel

De documentaire toont dat het grootste obstakel wordt gevormd door de lokale overheden en politici die in de gesprekken met Pielkenrood terughoudend, dan wel onwelwillend, tegenover verbetering blijken te staan. “Ik ben geschokt door de houding van de lokale politici. Zij hebben een verantwoordelijkheid om de best mogelijke leefomstandigheden voor hun inwoners te realiseren en juist zij zijn degenen waardoor verandering uitblijft”, aldus Pielkenrood.

Lukt het Dutch Clean Tech om de overheid mee te krijgen in de installatie van slimme water- en rioolzuiveringsinstallaties om de inwoners van schoon water en een betere toekomst te voorzien?

‘Pay for use en not for ownership’

Sander Pielkenrood: “Ons ‘pay for use en not for ownership’ model maakt voor publieke- en private organisaties in ontwikkelingslanden een groot verschil. Het kapitaal voor de benodigde investering hebben zij niet, terwijl wij in het Westen beschikken over voldoende middelen. In Nederland alleen staat er al bijna 460 miljard op de spaarrekeningen. Dit geld kan gemobiliseerd worden voor positieve impact. Door Nederlandse beleggers met lokale organisaties te verbinden kunnen de levensomstandigheden in ontwikkelingslanden aanzienlijk worden verbeterd. Naast dat de geldverstrekkers actief bijdragen aan dit waardevolle doel, ontvangen zij een mooie rente. Zo hebben we een businessmodel gecreëerd waar iedereen wint”.

Over Dutch Clean Tech

Dutch Clean Tech is in 2022 opgericht door Sander Pielkenrood in Heerhugowaard, Nederland. Na twintig jaar te hebben gewerkt voor familiebedrijf Pielkenrood, internationaal expert op het gebied van olie/waterscheiding en waterbehandeling, besloot hij zijn kennis in te zetten om de ernstige wereldwijde schaarste aan schoon water tegen te gaan. Dutch Clean Tech ontwikkelt en levert op maat gemaakte drinkwaterproductiefaciliteiten en rioolwaterzuiveringsinstallaties aan publieke- en private organisaties in ontwikkelingslanden. De benodigde investering wordt voorgeschoten door Nederlandse particuliere- en professionele beleggers en de lokale organisaties lossen de lening af door te betalen voor het gebruik. Op deze wijze wordt direct toegang verkregen tot schoon water en staat een gebrek aan kapitaal niet in de weg van vooruitgang. Beleggers kunnen investeren vanaf €100.000, tegen een jaarlijkse rente van 9% die per kwartaal wordt uitgekeerd. Inmiddels heeft Dutch Clean Tech negen projecten opgezet in Guatemala en Mexico waarvan de bouw dit jaar start.  

De première van Clear Waters vond plaats op 28 februari 2024 plaats in Pathé Tuschinski Amsterdam. De trailer van de documentaire is hier te bekijken:

Clear Waters (trailer from Dutch Clean Tech on Vimeo.