Eerste koffievrije koffie op de markt

27-09-2022 (14:32) - Sustainable

Northern Wonder lanceert vandaag Coffee Free Coffee. Dit nieuwe product heeft de smaak en de geur van koffie, bevat cafeïne en wordt op dezelfde manier gezet, maar bevat alleen niet-tropische ingrediënten.

Daarmee is Northern Wonder de eerste die een patenteerbare technologie koffie maakt zonder de boon. In plaats van koffiebonen bevat Coffee Free Coffee onder meer lupineboon, kikkererwt en zwarte bes. Er zijn vier varianten te koop via de webshop: filtermaling en composteerbare Nespresso compatible cups, allebei verkrijgbaar met en zonder cafeïne.

Miljoen aan investeringen 

Twee jaar was er nodig om Coffee Free Coffee te ontwikkelen. De start-up haalde eerder al een miljoen euro op van onder meer Oost NL en is voor verdere groei op zoek naar meer kapitaal in 2023.Northern Wonder blijft het product ook na deze eerste release continu doorontwikkelen. Niet alleen op het gebied van smaak, maar ook in andere vormen. Zo werkt het team onder meer aan een espressomaling, ijskoffie in blik en aan een variant met hele bonen, voor in bonenmachines.

Koffieritueel blijft hetzelfde

David Klingen, CEO Northern Wonder: “Er bestaan al een heleboel impactvolle initiatieven in de koffiewereld om ontbossing tegen te gaan, maar wij zetten de koffiewereld hiermee echt op zijn kop. We dachten: als voedseltechnologen vleesvervangers kunnen maken, dan moet het ook mogelijk te zijn om koffie te zetten zonder koffiebonen. Belangrijk uitgangspunt was dat iedereen zijn eigen geliefde koffieritueel kan voortzetten, maar nu zonder de bittere nasmaak van ontbossing. Wij willen ervoor zorgen dat Coffee Free Coffee over een paar jaar net zo ingeburgerd is als vleesvervangers."

Ontbossing

De startup ontwikkelde de boonloze koffie vanwege de ontbossing die gewone koffie veroorzaakt: volgens het WWF staat de koffieteelt op de zesde plaats. Door de aanleg van nieuwe - en het verplaatsen van bestaande plantages naar koelere, hoger gelegen gebieden (vanwege opwarming van de aarde) verdwijnt er steeds meer regenwoud. Naarmate de wereldwijde vraag naar koffie toeneemt, nemen koffieplantages in een steeds hoger tempo de plaats van regenwouden in. De zogenaamde footprint van de boonloze koffie is minder milieubelastend dan die van gewone koffie. Het product scoort milieuvriendelijker op aspecten als water- en landgebruik en reist minder kilometers.