Fabrikaat zet een nieuw tijdelijk Foodlab op in Nijmegen

Fabrikaat zet een nieuw tijdelijk Foodlab op in Nijmegen

27-10-2023 (10:15) - Sustainable

Aan de Spiegelwaal in Nijmegen-Noord ligt Fabrikaat: een bijzondere ontmoetingsplek met een werkplaats voor onderzoek en workshops, een winkel én koffiebar. In de werkplaats is Fabrikaat permanent op zoek naar nieuwe toepassingen van rivierklei. In samenwerking met professionele kunstenaars, ontwerpers en wetenschappers wordt er onderzocht op welke manieren rivierklei ingezet kan worden.

Fabrikaat start met een nieuw experiment naar de innovatieve toepassingen van lokale grondstoffen het tijdelijke TERRA_FOOD LABORATORY. Dit is dé plek waar creatieve geesten, food designers, bakkers, chef-koks, ontwerpers en publiek elkaar ontmoeten. Samen onderzoeken zij hoe eetbaar ons rivierenlandschap is, en waar de grenzen liggen tussen food en non-food. Hoe kunnen we duurzaam voedsel en servies ontwerpen?

Fabrikaat viert dit jaar haar 10-jarig bestaan van onderzoek naar de innovatieve toepassingen van grondstoffen uit het Nijmeegse rivierenlandschap. Met de lancering van dit tijdelijke FoodLab wordt een stap voorwaarts gezet.

Innovatie is nodig

Om een positieve bijdrage te leveren aan het klimaat moeten we de waarde zien van lokaal aanwezige grondstoffen en deze behoeden voor verdere uitputting. Om tot creatieve oplossingen te komen voor uitdagingen van de toekomst zijn nieuwsgierige mensen nodig. Evenals kruisbestuivingen tussen verschillende disciplines en sectoren.In november is daarom een programma samengesteld waarin publiek samen met experts aan de slag kan in het tijdelijke TERRA_FOOD LABORATORY.