Fairphone lanceert Fairbuds XL: de repareerbare koptelefoon

Fairphone lanceert Fairbuds XL: de repareerbare koptelefoon

11-05-2023 (13:25) - Sustainable

De Nederlandse sociale onderneming Fairphone kondig haar nieuwste product aan, de Fairbuds XL. Na de lancering van de eerste generatie oordopjes in 2021, is de koptelefoon hiermee de volgende stap in de ontwikkeling van eerlijke en duurzame audioapparatuur door Fairphone. Met dit eerste modulaire audioproduct pioniert de onderneming opnieuw op het gebied van verduurzaming van elektronica.

Zoals de meeste Fairphone-producten kent de koptelefoon een duurzame en modulaire opbouw. Door dit modulaire ontwerp zijn ze eenvoudig te repareren door onderdelen te vervangen met reserveonderdelen. Fairbuds XL behoren tot de meest duurzaam ontworpen koptelefoons op de markt. Dit komt ondermeer door de integratie van Fairtrade-goud in de productieketen en het gebruik van vegan leer en verschillende gerecyclede materialen, zoals plastic en aluminium voor zowel de koptelefoon zelf als het bijgeleverde reisetui. Fairphone vult bovendien het loon van de productielijn arbeiders aan tot een leefbaar loon en werkt samen met de leverancier aan het verbeteren van de arbeidsomstandigheden van werknemers.

De koptelefoon biedt gebruikers een uitstekende geluidskwaliteit, sterke bassen, warme middentonen en heldere hoge tonen door de dynamische 40mm drijver en daarnaast kwalitatieve noise-cancellation. De tweepunts bluetooth-verbinding zorgt ervoor dat gebruikers gemakkelijk schakelen tussen apparaten. De vervangbare batterij van de koptelefoon bevordert een lange levensduur. Daarnaast bevat het een batterij die maar liefst 30 uur meegaat na het opladen. Hoewel het een modulair apparaat is, heeft de hoofdtelefoon een IP54-certificering, wat betekent dat hij weerbestendig is.

Aanjager van duurzame elektronica

Eva Gouwens, CEO van Fairphone: “Na bijna 10 jaar bezig te zijn geweest met het maken van duurzame smartphones, zijn we klaar om onze focus uit te breiden en duurzaamheid naar een nieuwe categorie, audioproducten, te brengen. We introduceren onze unieke kernkenmerken - eerlijke materialen, verbeterde werkomstandigheden, onze klimaatbewuste benadering en repareerbaarheid - op de markt en leggen de lat hoger in het koptelefoonsegment op het gebied van impact voor mens en planeet. Fairbuds XL zijn voor consumenten die op zoek zijn naar een duurzaam alternatief op de markt en vragen om verandering in de elektronica-industrie.”

Beschikbaarheid van Fairbuds XL

Fairphone-koptelefoons zijn vanaf 11 mei beschikbaar via de website van Fairphone en geselecteerde partners, voor een adviesprijs van € 249. De koptelefoon is er in twee varianten: groen gespikkeld en zwart gespikkeld.