Global en JCDecaux geven meer aandacht aan duurzame reclame

Global en JCDecaux geven meer aandacht aan duurzame reclame

26-02-2025 (11:16) - Sustainable

Global en JCDecaux stellen dit jaar gratis digitale reclameruimte beschikbaar voor de mediacampagne van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel, die plaatsvindt van 3 tot en met 9 maart. Hiermee willen ze positieve gedragsverandering stimuleren en bijdragen aan een duurzamere reclame-industrie.

Reclame speelt een grote rol in de keuzes die mensen maken. Nederlanders zien dagelijks tot wel 5.000 advertenties, waarvan een groot deel de consumptie van fossiele brandstoffen, fast fashion en dierlijke producten aanmoedigt. Dit heeft een normaliserend effect: hoe vaker mensen zulke reclames zien, hoe vanzelfsprekender niet-duurzaam gedrag lijkt.

Om die reden nemen steeds meer gemeenten en provincies maatregelen tegen klimaatschadelijke reclame. Amsterdam was in 2020 de eerste stad ter wereld die fossiele reclame verbood, gevolgd door steden als Utrecht en Bloemendaal, die het verbod uitbreidden naar vlees- en zuiveladvertenties. Ook de provincie Noord-Holland schrapte fossiele reclame uit de openbare ruimte.

Volgens gedragswetenschappers is een verbod op fossiele reclame ‘essentieel’ voor de transitie naar een duurzamere samenleving. Uit onderzoek van Adformatie blijkt bovendien dat 60% van de reclamebeslissers zich zorgen maakt over de impact van reclame-uitstoot op het klimaat.

Buitenreclame betekent verandering 

Door hun digitale reclameruimte beschikbaar te stellen voor de Week Zonder Vlees & Zuivel laten Global en JCDecaux zien dat mediabedrijven bewuster omgaan met hun maatschappelijke rol. "Wij geloven in de kracht van buitenreclame om positieve verandering te stimuleren," zegt Emma Berndt, communicatie- en contentmarketeer bij Global.

"Onze objecten staan midden in de maatschappij en maken buitenreclame anders dan andere media," vervolgt ze. "Bij Global vinden we het belangrijk dat initiatieven zoals de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel zichtbaar zijn op plekken waar mensen keuzes maken, zoals in en rond supermarkten. Met deze campagne willen we mensen op een toegankelijke en positieve manier inspireren om bewuster te eten."

Gevoelig debat

Vleesconsumptie ligt steeds gevoeliger, en daarom kiest de stichting Week Zonder Vlees dit jaar bewust voor een positieve insteek. De eerste fase van de campagne richt zich op bewustwording en toont smakelijke plantaardige gerechten met de boodschap: 'Eet je mee van 3 t/m 9 maart?'. De naam van de campagne fungeert dit keer als afzender, in plaats van de hoofdboodschap.

In de tweede fase reageert de campagne op veelvoorkomende vooroordelen en negatieve reacties over minder vlees en zuivel eten. Advertenties tonen opnieuw smakelijke gerechten, maar nu met reacties die vaak op sociale media opduiken, zoals 'Ik eet nog liever karton' of 'Ik geef dit nog niet aan m’n hond'. Zo wordt op luchtige wijze de vraag gesteld: is al die ophef echt nodig als het eten er zo lekker uitziet (en smaakt)?

"We willen laten zien dat plantaardig eten niet draait om regels of verboden, maar om ontdekken en genieten," zegt Isabel Boerdam, oprichter van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. "Met deze buitenreclamecampagne houden we critici een spiegel voor en nodigen we heel Nederland uit om het gewoon eens te proberen. Proeven is geloven!"

Dankzij de steun van Global en JCDecaux krijgt de campagne een breed podium in het Nederlandse straatbeeld. Zo draagt ze niet alleen bij aan een duurzamer voedingspatroon, maar ook aan een constructiever maatschappelijk debat over de toekomst van ons eten.