Hul le Kes zet nieuwe stap naar inclusievere modewereld

Hul le Kes zet nieuwe stap naar inclusievere modewereld

01-11-2023 (17:28) - Sustainable

Het modelabel Hul le Kes zet weer een stap richting een inclusievere modewereld. Per 1 november neemt het duurzame modelabel het sociale atelier, Studio 3, volledig over. Ontwerpers Sjaak Hullekes en Sebastiaan Kramer pionieren daarmee in duurzaamheid en de sociale verantwoordelijkheid van de modebranche.

Begin dit jaar nam Hul le Kes al de (assistent)medewerkers van Studio 3 in huis waardoor een nauwe samenwerking ontstond. Hul le Kes, bekend om zijn circulaire en sociaal bewuste ontwerpen, had al de eigen Hul le Kes Recovery Studio (het herstelatelier voor mensen en textiel) en de Hul le Kes Manufacturing Studio (het productieatelier in samenwerking met mbo onderwijs van o.a. Rijn IJssel). Door de succesvolle samenwerking met Studio 3 is besloten om het atelier volledig te laten fuseren met de Hul le Kes Recovery Studio.

De fusie betekent dat de Hul le Kes Recovery Studio vanaf nu ruim 45 sociaal-maatschappelijke leer- en werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aanbiedt. Alle assistent-medewerkers en begeleiders van het voormalige Studio 3 atelier zijn vanaf heden volledig geïntegreerd in de bedrijfsvoering van het modelabel Hul le Kes. Een stap die het inclusieve en duurzame karakter van Hul le Kes als modelabel nog verder onderstreept.

Reparatie en herstel

De collectie van Hul le Kes bestaat uit kleding, accessoires en interieurproducten en wordt vervaardigd in de eigen ateliers in Arnhem. Het modelabel maakt gebruik van bestaande stoffen waarbij een groot gedeelte wordt geupcycled. Het overgrote deel van het maakproces vindt plaats in het productieatelier, de Hul le Kes Manufacturing Studio. Handwerk en reparaties, aan zowel post-consumer stoffen als kleding, vinden plaats in het herstelatelier; de Hul le Kes Recovery Studio.

De Hul le Kes Recovery Studio richt zich hoofdzakelijk op mensen met mentale en/of psychische problematiek. Burn-outs, depressies, faalangst of bijvoorbeeld zwakbegaafdheid kunnen mensen in een isolement drijven. De Hul le Kes Recovery Studio biedt plek in een beschermde omgeving om terug te kunnen treden in de maatschappij, al dan niet richting betaald werk. Door middel van handwerk en intensieve begeleiding krijgen de assistent-medewerkers een nieuw doel in het leven dat van toegevoegde waarde is voor de maatschappij. Samen met het hele team van Hul le Kes dragen ze bij aan de vermindering van de textielafval berg en geven ze herwaardering aan kleding en andere textielproducten.

Deze stap laat zien dat mode niet alleen kan inspireren, maar ook kan transformeren; met oog voor inclusiviteit en duurzaamheid als drijvende krachten

De overname van Studio 3 door Hul le Kes opent de deur naar een breder scala aan werkzaamheden en aanbod in trajecten. De professionele begeleiding die meekomt biedt assistent-medewerkers meer kansen voor persoonlijke groei en ontwikkeling.