Klimaatprestaties grote, beursgenoteerde bedrijven nog onvoldoende

Klimaatprestaties grote, beursgenoteerde bedrijven nog onvoldoende

28-06-2024 (08:00) - Sustainable

Slechts 6 van de 25 grote, beursgenoteerde bedrijven in Nederland liggen op koers om hun zelf gestelde klimaatdoelen te halen. Hoewel 80 procent er het afgelopen jaar in is geslaagd zijn eigen uitstoot van CO2 te reduceren, hebben de meeste bedrijven de emissies van hun klanten en leveranciers nog onvoldoende in beeld of weten te verminderen.

Dat blijkt uit een analyse van de uitstootcijfers van alle 25 beursgenoteerde bedrijven in de AEX door duurzaam-nieuwsplatform Change Inc., onder meer van ondernemingen als ABN Amro, Shell, ASML, Heineken, Unilever en Philips. Die moeten vanaf dit jaar op basis van de Europese Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verplicht rapporteren over hun impact op klimaat, mens en milieu. Veel bedrijven verzamelden al jaarlijks cijfers over hun CO2-uitstoot, gecontroleerd door accountants. Door de analyse van Change Inc. ontstaat een goed beeld van de klimaatprestaties van de BV Nederland.

Nagenoeg alle AEX-bedrijven rapporteren al enige jaren consistent over hun scope 1 en 2-emissies. Dat is de uitstoot van eigen bedrijfsactiviteiten, bijvoorbeeld uitlaatgassen van vrachtwagens of uitstoot van de fabrieken. Bij 20 van de 25 bedrijven (80 procent) daalde de eigen uitstoot in 2023 ten opzichte van 2022. Bij 64 procent was dat zelfs twee jaar op rij het geval. De scope 1 en 2-uitstoot van de gehele AEX (exclusief Arcelormittal, vanwege ontbrekende data) was in 2023 maar liefst 16 procent lager dan in 2021. Dat betekent een daling van ongeveer 75.000 kiloton naar 63.000 kiloton CO2-equivalenten.

Uitschieter was ASML, dat zijn streefwaarde voor CO2-reductie met 90 procent overschreed. Een verklaring zou kunnen zijn dat de uitstoot in referentiejaar 2019 relatief laag was. Het reductiedoel van ASML is op dat jaar gebaseerd, terwijl de uitstoot in de jaren erna hoger lag.

6 AEX-bedrijven liggen op koers om ale doelen te bereiken

Uit de berekeningen van Change Inc. blijkt dat zes AEX-bedrijven in lijn zijn om al hun doelen te halen. Dat zijn: BE Semiconductor Industries, DSM Firmenich, Heineken, Philips, Randstad en Universal Music Group.