Landelijke opschoondag officieel van start gegaan

22-03-2024 (12:58) - Sustainable

Zojuist is de 22e editie van de Landelijke Opschoondag officieel afgetrapt in Stadsbossen Almere in het kader van het Jaar van het Bos. De Landelijke Opschoondag is de dag waarop heel Nederland de handen uit de mouwen steekt om de buitenruimte zwerfafvalvrij te maken. De kick-off van de Landelijke Opschoondag werd georganiseerd door Supporter van Schoon, een initiatief van Verpact (voorheen Nederland Schoon) en Staatsbosbeheer.

Hester Klein Lankhorst, algemeen directeur van Verpact, is blij met de opkomst en opbrengst: “Vandaag hebben we laten zien hoe het er morgen in heel Nederland aan toe gaat. Met een kleine groep hebben we een groot verschil gemaakt. En morgen gaan tienduizenden mensen de straat op, dus dan is Nederland echt lenteklaar. Ik hoop ook dat het na deze dag schoon blijft. Want voorkomen is natuurlijk nog beter dan opruimen. Ik wil iedereen bedanken die vandaag de mouwen heeft opgestroopt, ondanks het slechte weer. En ik wens iedereen die morgen op pad gaat heel veel succes en vooral plezier!”

Wethouder Jesse Luijendijk vult aan: “Het is belangrijk om stil te staan bij het probleem van zwerfafval en de impact van ons gedrag op het milieu. Ik ben dan ook trots dat ik vandaag het startsein voor de Landelijke Opschoondag mocht geven en ik steun dit initiatief van harte. Gelukkig zijn er niet alleen op de Opschoondag, maar het jaar rond Almeerders die helpen de stad, het water en de natuur zwerfvuilvrij te maken. Ik ben daar ontzettend blij mee en trots op. De Landelijke Opschoondag is ook een mooie gelegenheid om hen in het zonnetje te zetten.”

Amy Zeeman, boswachter bij Staatsbosbeheer, vertelt: “We hebben onze bossen een grote voorjaarsschoonmaak gegeven en ik hoop dat onze bezoekers nu nog meer kunnen genieten van al het moois dat we te bieden hebben. Goed om te weten is dat we in het Buitencentrum altijd grijpers, handsschoenen en vuilniszakken te leen hebben voor vrijwilligers die ons willen helpen om de bossen schoon te houden. Zo ben je niet alleen lekker in de buitenlucht, je bent ook nog eens goed bezig. Ik kijk terug op een geslaagde dag!"