Mysteryland draait vanaf 2023 op vaste lokale zonnestroom

Mysteryland draait vanaf 2023 op vaste lokale zonnestroom

30-11-2022 (12:17) - Sustainable

De jubileumeditie van Mysteryland van 2023 gaat voor 80 procent op vaste, lokaal opgewekte stroom draaien. Dit doet het festival in samenwerking met Gemeente Haarlemmermeer, Recreatieschap Spaarnwoude en ID&T Group.

Milan Raven, managing director van Mysteryland: “Wij zijn enorm trots dat we samen met de andere betrokkenen deze belangrijke stap voorwaarts kunnen zetten. We hopen hiermee andere organisatoren te inspireren. Deze inspanning sluit goed aan bij onze ondertekening van de Green Deal Circular Festivals dat zich richt op duurzame innovatie en waarin we hebben beloofd ons hard te maken om in de toekomst voor een groot deel circulair en klimaatneutraal te zijn.”

Stroom van de buren

De stroom waarmee Mysteryland vanaf 2023 wordt gevoed, wordt geleverd door lokaal energiebedrijf Tegenstroom dat in eigendom van de Gemeente Haarlemmermeer is. Tegenstroom levert zonnestroom opgewekt door ondernemers in de regio Haarlemmermeer. Een van hen is Jos Koeckhoven, die met zijn land al jaren onderdeel uitmaakt van de camping van Mysteryland. Voor de stroomvoorziening zijn elektriciteitskabels in de grond gegraven. Op de plekken waar veel stroom nodig is, zoals de verschillende hoofdpodia, zijn ondergrondse putten aangelegd. Daarop komen tijdens het festival containers te staan, die werken als grote stopcontacten.

Financiering

Om Mysteryland te verduurzamen hebben alle betrokken partijen na een traject van zes jaar een eenmalige investering gedaan waarmee een vaste stroomvoorziening op middenspanning (oftewel 10.000 volt) wordt gerealiseerd. Naast deze investeringen is er ook subsidie van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ontvangen om het project te verwezenlijken. De subsidie uit de regeling Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+) wordt uitgekeerd aan bedrijven die innovatieve technieken inzetten om CO2-uitstoot te verminderen.