's Werelds eerste bananen undies MUSA start crowdfunding

11-01-2022 (09:55) - Sustainable

MUSA intimates maakt ‘s werelds eerste undie van bananentextiel. Het textiel is ontwikkeld vanuit het restafval van bananenoogst. De Utrechtse start-up heeft de afgelopen twee jaar hard gewerkt aan de innovatie van het textiel en het opzetten van een supply chain. De volgende stap is om de markt te betreden en een duurzame en sociale impact te maken op de lingerie en bananen-industrie. Op 14 januari lanceert MUSA een crowdfundingactie om deze undies in productie te brengen. Via het platform voordekunst.nl is het doel om in 5 weken €22.000 in te zamelen om zo het circulaire product op de markt te brengen.
 
Het bananentextiel is uniek geschikt voor de intieme zones door de verkoelende en ademende kenmerken. Daarnaast geeft dit alternatieve textiel MUSA de kans om een nieuw product te creëren uit restmateriaal. Het textiel wordt gemaakt uit het restmateriaal van de bananenoogst. Een bananenplant werpt namelijk maar één keer haar vruchten af. Dit betekent dat na de oogst de stam van de plant wordt afgedankt. Dit levert ontzettend veel achtergelaten afval op dat uiteindelijk verrot of wordt verbrand, met alle gevolgen voor het lokale ecosysteem. Zode, met name als je bedenkt dat 16% van de werelds totale fruitproductie uit bananen bestaat. MUSA intimates geeft dit afval een nieuwe bestemming. In de stam van de bananenplant zitten namelijk sterke vezels. Door de vezels uit de bananenstam te extraheren kunnen deze worden geweven tot een zachte stof, de basis van de MUSA undie. De extractie van vezels uit de bananenstam biedt een nieuwe inkomstenstroom voor de bananenboeren en hun werknemers. MUSA streeft er naar om specifiek vrouwen op deze landbouwgronden te ondersteunen.
 

Comfort

Iedere vrouw zou zich comfortabel moeten voelen in haar lichaam. Voor MUSA betekent dit onder andere comfortabele undies. Door gebruik te maken van het bananentextiel designed MUSA een comfortabele ervaring voor de vrouw door de dag heen. En misschien nog wel het belangrijkst: doordat de undies in Nederland worden geproduceerd tegen een eerlijke prijs kun je je ook comfortabel voelen over de aankoop.
 

Het ideale lichaam

MUSA intimates doorbreekt de taboes rondom het lichaam door een alternatief te laten zien voor het 'geïdealiseerde lichaam'. Ieder lichaam is voor MUSA namelijk het ideale lichaam. In de MUSA Talks die de onderneming organiseert worden allen facetten van het lichaam, seksualiteit, identiteit en onzekerheden besproken. MUSA start op deze manier graag het gesprek met andere over deze onderwerpen zodat ze iedereen een stem kunnen geven die gehoord mag worden.
 

De crowdfunding

Via het platform voordekunst.nl kunnen donaties worden gedaan in ruil voor een tegenprestatie. Donateurs kunnen de eerste undies pre-orderen via de actie, een exclusieve virtuele tour krijgen op de bananenplantage in India en Ede, temporary MUSA tattoo of posters ontvangen, naailessen krijgen en biedt MUSA business talks aan. Dankzij een bijdrage kan MUSA haar producten op grote schaal produceren en innoveren. Hierdoor kunnen de bananen undies op de markt gebracht worden voor een toegankelijke prijs en hiermee nog meer impact genereren. Samen met alle donateurs investeren wij in een toekomst waarin iedereen zijn of haar comfort, sexiness en de realisatie van een groenere toekomst centraal staat.