Sabor Verde teelt als eerste merk in Europa duurzame avocado's met 100% regenwater

Sabor Verde teelt als eerste merk in Europa duurzame avocado's met 100% regenwater

03-12-2024 (12:41) - Sustainable

De avocado is een wereldwijd symbool van gezond eten, maar achter dit groene icoon schuilt een schaduwzijde van enorme waterverspilling bij de teelt. Avocado’s hebben bij de groei veel water nodig, zo’n 140 tot 320 liter per stuk. Europa consumeert 5 miljard avocado's per jaar, goed voor zo’n 1,6 triljoen liter water. En precies daarom kiest Sabor Verde voor een andere aanpak: avocado’s gevoed met 100% regenwater.

Als eerste merk in Europa maakt Sabor Verde, gestart door drie Nederlandse ondernemers, gebruik van avocado’s die op een verantwoorde manier zijn geteeld. Sabor Verde lanceert tien ready-to-eat - en dus altijd rijpe - avocadoproducten in de supermarkt: van 100% chunks perfect avocado tot guacamole en ligt nu in de schappen bij Boon, PLUS en Coop en is verkrijgbaar in tien andere Europese landen.

Duurzame productie in Mexico

De avocado's van Sabor Verde worden geproduceerd Michoacán, Mexico, waar jaarlijks tien maanden regen valt. In plaats van monoculturen groeien de avocado’s van Sabor Verde daar in een natuurlijke mix van fruitbomen en naaldbossen op vruchtbare vulkanische grond. Dankzij deze aanpak is irrigatie overbodig, en wordt de biodiversiteit versterkt. Sabor Verde werkt samen met het Water Footprint Network, een non-profit die staat voor de transitie naar duurzaam, eerlijk en efficiënt gebruik van zoetwaterbronnen wereldwijd.

Lage footprint, geen conserveringsmiddelen

In tegenstelling tot bij verse avocado’s, weten consumenten met de producten van Sabor Verde zeker dat ze altijd perfecte, rijpe en verse avocado hebben. Van de traditionele avocado’s eindigt er normaliter 30% in de prullenbak door bruine plekken en onrijpe delen. Dankzij High Pressure Processing (HPP) blijven de Sabor Verde producten langer vers zonder conserveringsmiddelen en blijven de verse smaak en voedingswaarden behouden. De verpakking is recyclebaar en omdat pitten en schillen achterblijven in Mexico, is het transport efficiënter. 

''De verwachting is dat de avocado de tweede plek in gaat nemen van het meest verhandelde tropische fruit ter wereld, na bananen. Met die groei op komst is het van enorm belang dat avocado’s op een manier worden geproduceerd dat de lokale ecosystemen er niet voor moeten boeten''

Maurits de Koning, co-founder Sabor Verde: “De avocado is gezond, lekker en veelzijdig. Niet gek dan ook dat het de verwachting is dat de avocado de tweede plek in gaat nemen van het meest verhandelde tropische fruit ter wereld in 2030, na bananen. Met die groei op komst is het van enorm belang dat avocado’s op een manier worden geproduceerd dat de lokale ecosystemen er niet voor moeten boeten. Met Sabor Verde bieden we een oplossing. Een win-win situatie: de consument is verzekerd van heerlijke avocadoproducten die altijd perfect rijp zijn, en tegelijkertijd sparen we de natuur.”

*Bron: Agricultural Outlook 2021-2030 report from the Organization for Economic Cooperation and Development (OECD) and the Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO).