Standing up voor plastic: toename gebruik gerecycled plastic voorspeld

18-02-2022 (11:30) - Sustainable

Al sinds de jaren 1950 is plastic een belangrijk materiaal in design. De afgelopen tien jaar is de industrie er echter ten onrechte van uitgegaan dat het gebruik van kunststof moet worden teruggedrongen, terwijl de nadruk eigenlijk zou moeten liggen op het verhogen van het recyclingpercentage. Daarom heeft Fortum, een voorloper op het gebied van samenstellingen van gerecycleerde kunststof, een zelfoprichtende stoel van gerecycleerde kunststof ontwikkeld. Door zichzelf zonder robotica op te tillen, vertegenwoordigt de stoel de comeback van plastic als duurzaam materiaal.
 
Om te laten zien wat gerecycled plastic kan doen,  heeft Fortum een stoel ontwikkeld die is gemaakt an Fortum Circo® gerecycled plastic dat is gemaakt van post-consumer plasticafval. De zelfoprichtende Virén-stoel is geïnspireerd op Lasse Virén, een Finse langeafstandsloper die tijdens de Olympische Spelen in München midden in de finale van de 10.000 meter viel. De kansen waren niet in zijn voordeel, maar hij stond op, won goud en vestigde een nieuw wereldrecord. 
 
"Het verhaal van Lasse Virén - en vooral zijn legendarische zege op de Olympische Spelen in München - is voor velen van ons nog steeds inspirerend. Onze ambitie was om met de Virén Chair comebacks, progressie en veerkracht te eren en te laten zien wat er vandaag met gerecycleerde kunststoffen kan worden bereikt. Bovendien is de Virén-stoel een eerbetoon aan het Finse design met kenmerken van kunststof meubilair dat in de jaren van zestig door Finse ontwerpers werd ontwikkeld," zegt Jussi Mälkiä, Brand Manager bij Fortum.
 
De stoel is ontwikkeld in samenwerking met verschillende professionals, van ingenieurs tot natuurkundigen en onderzoekers. De creatieve partner van Fortum achter het idee is TBWAHelsinki en het prototype is 3D-geprint samen met Maker3D. 
 
"Het eren van de hardlooplegende Lasse Virén was in alle fasen van ons ontwerpproces zeer aanwezig. We wilden dat de stoel zijn nalatenschap zou weerspiegelen met een ontwerp dat zowel aerodynamisch als organisch is en zijn inspiratie haalt uit de loopbeweging. Als je de stoel, en dan vooral de poten, van dichtbij bekijkt, zie je de vorm van een hardloper die zich klaarmaakt om te vertrekken van de startlijn", legt Umberto Onza, Lead Designer van de stoel bij TBWA-Helsinki, uit.  
 
In 2019 was slechts 9% van het ooit geproduceerde plastic afval gerecycled, en in 2019 werd slechts 14% ingezameld voor recycling (bron: UNEP). Het echte probleem ligt in de gebrekkige afvalbeheersystemen, niet in het plastic materiaal zelf.
 
"Plastic is in veel opzichten een superieur materiaal dat moeilijk te vervangen is. Het verbruik van plastic neemt wereldwijd voortdurend toe; de discussie rond plastic zou zich in plaats daarvan moeten richten op de vraag hoe we meer kunnen recyclen. We moeten ervoor zorgen dat de waarde van het materiaal behouden blijft door het plastic te recyclen en het afval waar mogelijk om te zetten in herbruikbaar materiaal," zegt Anniina Rasmus, Brand Sales Manager bij Fortum Recycling en Afval.
 
Fortum wil het gebruik van gerecyclede kunststoffen uitbreiden door samenstellingen van gerecyclede kunststoffen te ontwikkelen. Hierbij worden de kwaliteiten van het gerecyclede plastic verbeterd, zodat de compounds kunnen worden gebruikt voor producten die technischer en uitdagender zijn in termen van productie, waarvan de Virén-stoel een goed voorbeeld is.
 
"De Virén-stoel is gemaakt van gerecyclede kunststof compound Fortum Circo®, versterkt met cellulosevezel om het materiaal te versterken en de koolstofvoetafdruk te verkleinen. De koolstofvoetafdruk van gerecyclede Fortum Circo®-kunststof is ongeveer de helft van die van nieuwe kunststoffen. De toegevoegde cellulosevezel, afkomstig uit hernieuwbare bronnen, absorbeert ook koolstof, waardoor de koolstofvoetafdruk van het materiaal nog verder wordt verkleind", aldus Rasmus.