Vegan kaasmerk Willicroft lanceert nieuw product: Young Dutch

30-06-2022 (12:22) - Sustainable

Niets zo Nederlands als een bammetje met kaas. Echter is de klimaatimpact van kaas vrij hoog. Zo kost het ongeveer 10 liter koeienmelk om 1 kilogram kaas te produceren. Ook hebben koeien veel land nodig, wordt de soja voor hun voer vaak van ver geïmporteerd en staat zuivel, naast rund- en lamsvlees, in de top drie van de voedsel typen die de meeste CO2 uitstoten. Maar wat als je je echt geen leven zonder kaas kunt voorstellen? Willicroft biedt de oplossing: zij maken planet-proof, plantaardige kaas voor echte kaasliefhebbers.
 
Toen Brad Vanstone, oprichter van Willicroft, besloot een voornamelijk plantaardig dieet te gaan eten, kon hij veel lekkere alternatieven vinden voor vlees, vis en melk. Het enige wat hij écht miste was kaas. Omdat hij de meeste plantaardige kazen teleurstellend vond qua smaak begon hij te experimenteren met het maken van plantaardige kaas in zijn eigen keuken en legde zo de basis voor Willicroft. Om de smaak van normale kaas te evenaren werkt Willicroft met ingrediënten als witte bonen. Met de productie van bonen wordt veel minder CO2 uitgestoten en minder water verbruikt. Bovendien zijn ze rijk aan proteïne en onttrekken ze stikstof aan de bodem. Qua voedingswaarde lijken witte bonen op melk, waardoor ze een zuivel achtige textuur krijgen als je ze fijnmaalt. Van de gemalen bonen maakt Willicroft een melk, waarop ze vervolgens eeuwenoude kaas technieken toepassen. Het Willicroft assortiment bestaat uit Greek White, een alternatief voor feta, Italian Aged, een alternatief voor parmezaanse kaas, Original Sauce, een alternatief voor kaassaus en Original Fondue, een alternatief voor de traditionele kaasfondue. Even lekker als het origineel maar dan met zes keer minder CO2-uitstoot.


Young Dutch

Op 1 juli voegt Willicroft een nieuw product toe aan hun assortiment: Young Dutch, een plantaardig alternatief voor Goudse kaas, gemaakt van biologische witte bonen en vrij van soja en noten. Young Dutch smelt net zo goed als het origineel en is perfect om een pizza, tosti of ovengerecht mee te maken.
 

B Corp

Willicroft is momenteel de enige plantaardige kaasmaker in Europa met een B Corp-status. Dit is een certificatie die aangeeft dat een bedrijf niet alleen waarde hecht aan financieel succes, maar ernaar streeft om de gemeenschap, het milieu en de werknemers centraal te stellen in hun bedrijf. Met, naar eigen zeggen, Moeder Natuur als hun CEO, zet Willicroft de belangen van de planeet bovenaan. Zo werken ze momenteel samen met Nederlandse boeren aan een pilot project om meer witte bonen te planten door middel van regeneratieve landbouwmethodes. Later dit jaar hoopt Willicroft hun eerste oogst te kunnen gebruiken als ingrediënt voor hun plantaardige kaas, dit draagt bij aan het verkorten van de toeleveringsketen en helpt CO2-uitstoot verder te verlagen. Hun uiteindelijke doel is om meer Nederlandse boeren te helpen de overstap te maken en een deel van hun land te gebruiken om witte bonen te verbouwen. Daarnaast heeft Willicroft door middel van een LCA (Life Cycle Assessment) voor elk van hun producten de CO2-uitstoot per kilo in kaart kunnen brengen. Deze wordt binnenkort vermeldt op de verpakkingen. Daarnaast hebben zij de ambitie om in 2025 een Netto Positief bedrijf te worden, wat in het kort betekent dat zij meer positieve impact leveren op het gebied van duurzaamheid en sociale impact dan negatieve.

"Ik ben opgegroeid op de melkveehouderij van mijn grootouders Willicroft, hier heb ik ook in mijn vakanties veel tijd doorgebracht. Ze zijn begonnen met de boederij om het grootste probleem van hun tijd aan te pakken - het voedseltekort na de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig is de klimaatverandering de meest urgente bedreiging voor ons voortbestaan. Het is tijd voor verandering. Willicroft in zijn nieuwe vorm maakt plantaardige kaas voor liefhebbers van melkkaas. Ons assortiment op basis van bonen heeft 3-4 keer lagere uitstoot dan de originele zuivelkaas - de inwoners van Gouda gaven onlangs goedkeuring - nu wachten we op de reactie van de rest van Nederland." aldus Brad Vanstone, Founder van Willicroft.