Vijf manieren om bij te dragen aan een beter klimaat

Vijf manieren om bij te dragen aan een beter klimaat

29-05-2024 (12:14) - Sustainable

Hoewel nog niet precies duidelijk is hoe de nieuwe regering het klimaatbeleid gaat uitvoeren, is duidelijk dat iedereen een steentje moet bijdragen. Dat geldt dus ook voor jou. Alleen hoe ga je dat doen? In dit artikel staan vijf goede manieren om een positieve bijdrage te leveren. Je leest onder meer over groene daken, een fietsplan en maaltijden.

Groene daken

Daken waar zonnepanelen op liggen, zijn al lang geen uitzondering meer. Dat geldt nog wel een beetje voor groene daken. En dat is jammer, want deze daken zijn niet alleen een lust voor het oog, maar spelen ook een grote rol op het gebied van klimaatbeheersing. Een groen dak is een dak dat is bedekt met planten. Deze planten zorgen onder meer voor een goede isolatie, voor vochtopname (geen overbodige luxe gezien de extreme regenbuien van de laatste jaren) en in de stad brengen ze de temperatuur naar beneden. Voor meer informatie kun je bij een van de Idverde vestigingen terecht.

Verander je eetpatroon

De tweede tip helpt niet alleen het klimaat, maar is ook goed voor je portemonnee. In de supermarkt of bij de slager heb je ongetwijfeld al gezien dat de prijzen voor vlees de pan uit rijzen. De kans is groot dat vlees en zuivel de komende jaren alleen maar duurder gaan worden. De grote hoeveelheden mest zorgen voor veel uitstoot. Natuurorganisaties zoals Greenpeace willen een reductie van de wereldwijde vleesconsumptie met 50% in de komende 30 jaar.

Weg met je auto

Schrik niet, je auto hoeft niet meteen naar de sloop of verkocht te worden. Maar een beetje minder zou goed zijn. En niet alleen voor het milieu. Door dagelijks met de fiets naar je werk te gaan, mis je de stress van de dagelijkse file. Hoewel missen niet het juiste woord is, omdat het heel ontspannend is om te fietsen. Je werkgever zal je hier zeker bij steunen. Vraag eens na of er een fietsplan is. Hiermee kun je het grootste deel van je fiets of de volledige aankoop laten betalen door je werkgever.

Minder winkelen

Sorry, het is niet de bedoeling om je plezier in het winkelen te ontnemen. Alleen is het met het oog op de klimaatverandering beter om langer van je kleding te genieten of tweedehands te kopen. De productie van kleding zorgt voor een hoop uitstoot. Dat is al niet zo fraai, maar het is helemaal zonde als je vervolgens maar vier keer het kledingstuk draagt en daarna weer iets nieuws koopt.

Je vakantie

Natuurlijk mag je nog gewoon op vakantie. Alleen zijn er ook milieuvriendelijke manieren om te reizen. Heb je weleens over de trein nagedacht? Je reist in een uur of 10 naar Zuid-Frankrijk. Italië is wat langer, maar ook daar ben je ruim binnen de 24 uur. Daarnaast is met de trein reizen hartstikke ontspannend. Je geniet van de landschappen onderweg, kunt naar het toilet wanneer het nodig is en zit meteen in de vakantiemodus.