What’s Happening Finance 2024:Nederlanders hechten aan duurzaamheid

What’s Happening Finance 2024:Nederlanders hechten aan duurzaamheid

10-10-2024 (11:51) - Sustainable

Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol in de verwachtingen van consumenten als het gaat om banken en verzekeraars. Uit onderzoek blijkt dat de helft van de Nederlanders het belangrijk vindt dat deze financiële instellingen bijdragen aan milieu en maatschappij. Dit geldt voor alle generaties, van Gen Z tot Babyboomers.

Dit blijkt uit de nieuwste editie van het What’s Happening Finance 2024 trendrapport van Ruigrok onderzoek en advies. Consumenten zien het financieringsbeleid van banken en verzekeraars als een van de belangrijkste manieren waarop deze instellingen kunnen bijdragen aan duurzaamheid. 33% van de Nederlanders geeft aan dat banken geen leningen moeten verstrekken aan vervuilende of niet-ethische bedrijven en projecten. Daarnaast wil 28% dat banken juist duurzame initiatieven ondersteunen.

Beperkte invloed

Ondanks de hoge verwachtingen rondom duurzaamheid, blijkt dat duurzaamheid slechts voor 10% van de Nederlanders belangrijk is bij de uiteindelijke keuze voor een nieuwe bank. 6% geeft aan daadwerkelijk wel eens van bank te zijn gewisseld om deze reden. Iets vaker maken Nederlanders een duurzame keuze uit het productaanbod van een bank, bijvoorbeeld het openen van een duurzame spaarrekening (10%) en beleggen in duurzame fondsen (10%).