Yksi presenteert 'Rethinking Plastic' op Dutch Design Week

Yksi presenteert 'Rethinking Plastic' op Dutch Design Week

20-10-2022 (13:46) - Sustainable

Yksi's tentoonstelling 'Rethinking Plastic' laat producten, projecten en presentaties zien van betere, slimmere of innovatieve manieren om met plastic om te gaan. De tentoonstelling is te zien tijdens de Dutch Design Week 2022, van 22 tot 30 oktober.

Modieuze zonnebrillen van koffiedik, verpakkingsmateriaal van algen, servies gemaakt van eierschalen, of een zitobject van een materiaal dat is gemaakt uit reststromen van riool- en drinkwaterzuivering, zo sterk als gipsbeton. Tijdens DDW 2022 toont Yksi Expo veel ontwerpen en producten gemaakt van hernieuwbare, composteerbare en biologisch afbreekbare materialen. Soms als resultaat van samenwerking met de natuur, bijvoorbeeld met bacteriën.

Rol van ontwerpers

In 2020 startte Yksi Expo met het programma Rethinking Plastic, met steeds wisselende exposities, lezingen en workshops. Ontwerpers hebben een belangrijke rol in die gewenste omslag, is het uitgangspunt. Zij kunnen zo ontwerpen dat plastic producten langer meegaan en beter te scheiden en dus beter te recyclen zijn. Zij kunnen bovendien laten zien hoe we plastic kunnen hergebruiken en upcyclen tot producten met nieuwe (gevoels)waarde, zodat we plastic anders gaan beleven.

Jong talent

De expo heeft veel aandacht voor jong talent en studenten van ontwerpopleidingen zoals het SintLucas Eindhoven/Boxtel, Kunstacademie Minerva Groningen, Central St. Martins Londen, L’Ecole de Design Nantes Atlantique (Frankrijk) en Kunstacademie Vilnius (Lithouwen).

Verandering

Naast de hoofdexpositie toont Signify lampen gemaakt van visnetten en ander plastic afval uit zee. Lokaal 3D-geprint, en met sociale meerwaarde. Het collectief Packadore laat duurzame verpakkingen zien en daarnaast resultaten van het project INCL, waarbij ontwerpers, verpakkingstechnologen, ergotherapeuten en 3D-printspecialisten samen verpakkingen ontwikkelen voor mensen met een beperking. Zoals voor mensen met reumatische aandoeningen die moeilijk knijpflessen kunnen gebruiken, of voor mensen met Parkinson die de hoeveelheid allesreininger moeilijk kunnen doseren.

Samenwerkingen en partners

Rethinking Plastic is een samenwerking van Yksi Expo, Yksi Connect en Dutch Design Foundation en kwam tot stand met steun van Brightlands, Packadore, Urban Proof en FaberExposize. Als Embassy of Rethinking Plastic maakt Yksi Expo deel uit van de World Design Embassies, een programma van Dutch Design Foundation.