5 trends die financiële wereld in 2024 vormgeven

29-11-2023 (12:04) - Tech

Trends komen en gaan, technologieën evolueren en er zijn volop innovaties. Van de opkomst van generatieve AI tot de opmars van digitale valuta, de financiële sector zit constant in een transformatie. Dit zijn de vijf belangrijkste trends van het aankomend jaar.

 

1. Verbeterd fraudemanagement is van cruciaal belang

Financiële instellingen maken steeds meer gebruik van geavanceerde technologieën, zoals kunstmatige intelligentie en machine learning, om frauduleuze activiteiten in real-time te detecteren en te voorkomen. 

2. Financiële instellingen ervaren generatieve AI-revolutie

Generatieve AI wordt al gebruikt om klantenservice te automatiseren via chatbots, backoffice-operaties te stroomlijnen en zelfs markttrends te voorspellen en het gebruik zal de komende tijd verder toenemen.

3. CBDC’s winnen momentum

Centrale banken over de hele wereld, dus ook in Nederland, verkennen de ontwikkeling van CBDC's. Een toekomst waarin digitale valuta een centrale rol spelen in de wereldeconomie lijkt niet ver weg.

4. Grensoverschrijdende betalingen zijn klaar voor het digitale tijdperk  

De voortdurende evolutie van internationale transacties, gedreven door opkomende technologieën en samenwerkingen van verschillende partijen, komt duidelijk naar voren.

5. Digital en instant payments vernieuwen klantverwachtingen

Mobiele wallets, contactloze betalingen en peer-to-peer (P2P)-betalingsplatforms zoals Apple Pay en PayPal worden veel gebruikt, en financiële instellingen passen zich aan om te voldoen aan de vraag naar naadloze digitale betaalervaringen.