Ictivity lanceert De Nationale IT-test

10-11-2022 (15:14) - Tech

IT-serviceverlener Ictivity lanceert De Nationale IT-test. Met deze test wil Ictivity inzichtelijk maken wat Nederlanders weten over online identiteit en veiligheid, en de bewustwording onder IT-gebruikers vergroten.

Ictivity wil er door De Nationale IT-test voor zorgen dat Nederlanders steeds meer weten over hoe ze hun eigen veiligheid kunnen waarborgen in de online wereld. Door middel van een eindscore wordt beoordeeld hoe het gesteld is met iemands cybersecuritykennis.

Cybersecurityscore

De test richt zich op Nederlanders die online actief zijn, of dit nu meerdere keren per dag is of een paar keer per week. Door vragen in te vullen, wordt de kennis over onderwerpen als phishing, ransomware, virussen en malware getoetst. Ook worden er vragen gesteld over motieven van cybercriminelen en het beveiligen van computers en mobiele apparaten. Na het afronden van de test krijgt de deelnemer een uitslag in de vorm van een score. Deze geeft aan hoe het gesteld is met de kennis op het gebied van cybersecurity op een schaal van onvoldoende tot zeer goed. Ook worden tips gegeven om de eigen cybersecurity te verbeteren.

Digivaardigheid

Wilbert van Beek, algemeen directeur bij Ictivity: “Nederlanders zijn vaker online en ook vanaf steeds jongere leeftijd. Tegelijkertijd neemt cybercrime alsmaar toe en passen cybercriminelen steeds weer nieuwe technieken toe. Als IT-serviceverlener weten we dat de mens zelf een grote rol speelt in online veiligheid. Door de juiste kennis en het treffen van maatregelen, kan iemand de kans enorm verkleinen om slachtoffer te worden van cybercrime. We zien echter dat IT-kennis, ook op het gebied van cybersecurity, vaak nog te wensen over laat. 

Met De Nationale IT-test willen we kennis en bewustwording op het vlak van cybersecurity vergroten, zodat iedereen verantwoord en veilig met zijn of haar digitale identiteit en veiligheid omgaat. We gaan de resultaten van het onderzoek ook proactief delen, waarbij we deze voorzien van de nodig tips. Zo kunnen organisaties de digivaardigheid van hun medewerkers naar een volgend niveau tillen en daarmee de digiveiligheid binnen de organisatie vergroten.

Doe de Nationale IT-test hier.