Nooit meer de verkeerde afslag met nieuwe AI-functies van Google Maps

Nooit meer de verkeerde afslag met nieuwe AI-functies van Google Maps

27-10-2023 (15:15) - Tech

Google Maps introduceert verschillende nieuwe functies die met behulp van AI de omgeving tot leven brengen.

Vlieg als een vogel je geplande route over Amsterdam met de functie Immersive View. Met Lens in Maps vind je nabijgelegen ‘hidden gems’ via augmented reality. Houd je telefoon omhoog en vind leuke restaurants, winkels of koffietentjes. Ook wordt de kaart nog nauwkeuriger en vinden bestuurders van elektrische auto’s meer informatie over laadstations.

Levensechte route

Na de introductie van Immersive View in Amsterdam, waarmee je 360 graden kunt rondvliegen over bezienswaardigheden in onze hoofdstad, komen vanaf deze week ook routes tot leven. Stel je wil vanaf het Anne Frank Huis over de grachten naar het Allard Pierson museum fietsen. Je vraagt Google Maps om een fietsroutebeschrijving en tikt vervolgens op de Immersive View-preview om je route te zien in een multidimensionale weergave. Op deze manier kun jij je voorbereiden op elke afslag alsof je de route zelf al fietst. Met behulp van de tijdlijn krijg je bovendien nuttige informatie zoals de weersomstandigheden en verkeersdrukte. 

Dit alles is mogelijk met behulp van nieuwe AI-technieken en miljarden Street View-, en luchtfoto’s. Vanaf deze week is Immersive View voor routes beschikbaar in Amsterdam, Barcelona, Dublin, Florence, Venetië, Londen, Los Angeles, New York, Parijs, San Francisco, San Jose en Tokyo op Android en iOS.

Vind verborgen parels in de stad

Niks is leuker dan het ontdekken van een nieuwe buurt, of dit nu in onze eigen hoofdstad is of wanneer je op vakantie bent. Lens in Google Maps helpt je vanaf deze week met het gemakkelijk navigeren in een nieuwe stad of het vinden van lokale hidden gems. Tik op het Lens-pictrogram in de zoekbalk van Maps en houd je telefoon omhoog om informatie te vinden over nabijgelegen restaurants, winkels, koffietentjes, geldautomaten en stations. Door middel van AI en augmented reality komt de stad op je telefoon tot leven. De toevoeging van Lens is een van onze grootste Google Maps updates tot nu toe en wordt deze week gelanceerd in meer dan 50 nieuwe steden over de hele wereld waaronder Amsterdam, Berlijn, Rome en Brussel op Android en iOS.

Vernieuwde kaart

De Google Maps-kaart wordt nauwkeuriger gemaakt; gebouwen worden realistischer weergegeven en de kleuren van de kaart worden bijgewerkt. Ook zie je verbeterde rijstrook details om je te helpen bij bijvoorbeeld een lastige manoeuvre op de snelweg, zoals die vervelende afslag waarbij je in korte tijd meerdere rijstroken moet oversteken. Deze updates worden de komende maanden geïntroduceerd in twaalf landen, waaronder Nederland, op Android en iOS.

Nooit meer laadangst

Vanaf deze week vind je niet alleen laadstations in Google Maps, maar ook of een oplader compatibel is met het voertuig, of de oplader snel, gemiddeld of langzaam is en wanneer deze voor het laatst is gebruikt. Al deze updates worden deze week wereldwijd geïntroduceerd op Android en iOS.

Inspiratie voor je weekend

Heb je geen idee wat te doen op je vrije zaterdag? Vanaf nu kan je eenvoudig inspiratie opdoen aan de hand van thematische suggesties. Stel je bent in Tokyo, dan kun je zoeken naar "dingen om te doen in Tokyo" om thematische suggesties te zien zoals "kersenbloesems" of "kunstexposities". Thematische resultaten voor activiteiten en restaurants worden de komende weken wereldwijd geïntroduceerd op Android en iOS.