Johnny Wonder ontwikkelt confronterende campagne voor Stop it Now

07-12-2023 (16:01) - Campagnes

Een eenzame, oude man op een groezelige zolder. Dat is het stereotiepe beeld van de kijker naar seksuele beelden van minderjarigen. Maar steeds vaker is die kijker een jonge man tussen de 18 en 26 jaar. En over die ontwikkeling maken de experts van Stop it Now zich grote zorgen.

Om deze jonge mannen te waarschuwen voor de gevolgen van hun strafbare gedrag én ze een uitweg te bieden, ontwikkelde Johnny Wonder een confronterende campagne. Uit recente cijfers van Stop it Now blijkt dat steeds meer jonge mannen beelden kijken van seksueel misbruik van minderjarigen. Bijna de helft van de personen (47%) die contact zoekt met de hulplijn van Stop it Now is inmiddels jonger dan 26 jaar.

Uitweg bieden

Willem Dudok, oprichter & creative partner bij Johnny Wonder: ‘Uit onderzoek naar deze jonge, mannelijke plegers blijkt dat ze weten dat wat ze doen niet mag. En zelfs: dat hun gedrag negatieve gevolgen heeft voor slachtoffers. Veel plegers voelen schuld en schaamte, maar hebben soms ook manieren ontwikkeld om die gevoelens te onderdrukken of te bagatelliseren. Waar ze wél ontvankelijk voor blijken, is een boodschap die is gericht op de gevolgen voor hun eigen leven. Ze zijn bang dat hun leven is verwoest als ze worden gepakt. Daarbij gaat het vooral over de gevolgen op korte termijn en in hun directe omgeving. Door middel van deze campagne willen we ze daarmee keihard confronteren. En niet alleen schrik aanjagen, maar ook een uitweg bieden. Stop it Now! kan ze namelijk gratis en anoniem helpen om hun kijkgedrag te veranderen.’

Film

De Stop it Now-campagne wordt gelanceerd na een landelijke actieweek waarin de politie 95 mensen waarschuwingen gaf voor het downloaden van misbruikbeelden van minderjarigen. In een indringende film (die vanaf donderdag op YouTube en in bioscopen is te zien) wordt getoond hoe het kijken naar beelden van seksueel misbruik van minderjarigen je leven kan verwoesten. Als je gepakt bent, kun je zomaar alles kwijtraken; je baan, je vrienden en familie. Maar er is ook een uitweg: stoppen met kijken kan, met hulp van Stop it Now.

Michiel Reijnen, Hoofd Communicatie bij Offlimits (waarvan Stop it Now onderdeel is): ‘Als we slachtoffers willen voorkomen, is het van belang dat kijkers van seksuele beelden van minderjarigen ergens terecht kunnen voor hulp om te stoppen met kijken. Daarmee vergroten we de kans dat hun strafbare gedrag verder escaleert. We hopen dat meer mensen naar aanleiding van deze campagne Stop it Now weten te vinden. Zodat onze hulplijnmedewerkers ze gratis en anoniem kunnen helpen om hun kijkgedrag te veranderen.’