Als angst regeert, valt er niets te winnen
09-01-2013 (08:33) - Column
De oplage-rapportages van Het Oplage Instituut (HOI) doen sinds jaar en dag de aangesloten uitgevers sidderen. Naarstig glijden de vingers langs de lijstjes met oplages. Als de oplage van je titel gedaald is, hoop je dat het bij de buurman erger is dan bij jou. Dan kun je weer even opgelucht adem halen. Onzin natuurlijk, maar zo werkt het vaak wel.
Eerlijk gezegd kan ik me de tijd niet voor de geest halen dat er vooral gejuicht werd bij de presentatie van de kwartaalcijfers en bovendien maakt op de één of ander manier de presentatie van het derde kwartaal in het nieuwe jaar meer indruk. Het is januari tenslotte en we moeten weer aan de bak. Een beetje goed nieuws kan dan bevrijdend werken.
Het lijkt erop dat dit ook in januari 2013 niet is gelukt. Zelfs FD-directeur Jacques Kuyf laat weten dat het FD over enige tijd wellicht alleen in het weekend nog in print zal verschijnen. Dit zei hij naar aanleiding van de gepresenteerde dalende printcijfers van het FD. Toch is het nog niet zo heel lang geleden dat het FD als één van de weinige dagbladen een gestaag stijgende lijn liet zien.
Het HOI heeft de leden in een ijzeren greep. Helaas, voeg ik daaraan toe, want als angst regeert, valt er niets te winnen. Dat het ook anders kan, bewijzen vooral de publieksbladen en dan in het bijzonder een aantal nieuwkomers zoals Vogue, Gooisch en het voetbalmagazine Elf. Tegen de stroom in van start, van alle kanten bekritiseerd en (bijna) neergesabeld voordat ze waren begonnen, zetten deze titels schijnbaar moeiteloos betaalde oplages van 50.000 of 60.000 exemplaren neer.
Ja, het kàn dus nog wel, maar dan moet je in een tijd van economische neergang wel van goede huize komen en strijdbaar zijn. En verder wordt de balans tussen digitaal en print de komende jaren een spannende, maar vooral ook leuke mix, die op geen enkele manier het ‘einde van de wereld’ betekent. Zullen we de uitdaging dus nu maar eens van de optimistische kant benaderen?
Nicolette Hulsebos