Struisvogelpolitiek

13-07-2015 (07:09) - Column

Terwijl wij met onze neuzen bovenop het Griekse drama zitten, is elders in de wereld mogelijk een veel groter economisch drama in de maak dat ook voor ons een heel vervelend staartje kan krijgen. We hebben het over China, waar de afgelopen maand de beurzen keihard onderuit zijn gegaan. In een paar weken tijd is er 2.600 miljard dollar verdampt en worden nieuwe beursgangen opgeschort. Bij dit soort bedragen klinkt de situatie in Griekenland als kinderspel.

De vraag is nu of de Chinese overheid snel genoeg in staat zal zijn de afzwakkende groei van de economie te stoppen. Terwijl de Chinese premier Li Keqiang de toon luchtig houdt (hij zei recent nog dat een afzwakkende groei voor China juist goed is), wordt een hele reeks maatregelen genomen, zo meldde NRCQ afgelopen week. Onder die maatregelen een cashinjectie van 500 miljard dollar in staatsbedrijven met hoge schulden en een campagne om potentiële investeerders te waarschuwen tegen de risico’s van beleggen.

Met name die waarschuwing komt voor veel (kleine) particuliere beleggers als mosterd na de maaltijd. Zij zagen inmiddels hun pensioenen en spaargelden verdampen of kunnen het geld dat zij hebben geleend om te beleggen, waarschijnlijk nooit meer terug betalen. Voor hen is het beursspel een soort Russisch Roulette geworden.

Op de een of andere manier klinkt dit bekend in de oren: voorafgaand aan de crisis van 2008 speelden veel beleggers in Europa en Amerika, daartoe aangemoedigd door de banken, precies hetzelfde spel. Het kon niet op; tot de zeepbel barstte. Nu is de beurt aan China en doemt de vraag op in hoeverre een Chinese crisis zijn weerslag zal krijgen in Europa en de VS. Ik durf eerlijk gezegd op dit moment niet al teveel over de consequenties daarvan na te denken.


Nicolette Hulsebos
 


Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst op dit artikel.