Bedrijfsrisico’s waar je als ondernemer mee te maken kunt krijgen
Als ondernemer zijn risico’s niet altijd te vermijden. Het is daarom belangrijk om hier rekening mee te houden en je er - voor zo ver dat kan - goed op voor te bereiden. Je wilt immers niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Maar waar moet je eigenlijk precies rekening mee houden en hoe kun je bedrijfsrisico’s zoveel mogelijk beperken? In dit artikel helpen we je op weg!
1. Je richt materiële schade aan bij opdrachtgevers of klanten
Tijdens je werk kun je onverhoopt schade aanrichten aan de eigendommen van klanten of opdrachtgevers. Bijvoorbeeld wanneer je een klant helpt bij het inladen van zijn auto, en je per ongeluk een kras in de laklaag veroorzaakt. Oeps!
Voor deze materiële schade kan je door je opdrachtgever of klant voor aansprakelijk worden gesteld. En dat kan je veel geld kosten. Het is daarom handig om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) af te sluiten, waardoor je in veel gevallen verzekerd bent tegen de aangerichte schade. Zo draai je over het algemeen niet zelf voor de kosten op, naast het eigen risico van € 250,-.
2. Financiële schade bij klanten of opdrachtgevers
Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Dat is menselijk en kan daarom ook jou overkomen. Je kunt bijvoorbeeld een rekenfout maken of een contract verkeerd opstellen. Dit kan voor (grote) financiële schade bij je klant of opdrachtgever zorgen.
Je klant of opdrachtgever kan deze schade op jou verhalen. Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) kun je je hiertegen verzekeren. De kosten van financiële schade wordt dan meestal door je verzekeraar gedekt. Bij sommige dienstverlenende beroepen is het zelfs verplicht om een BAV af te sluiten. Dit geldt bijvoorbeeld voor architecten, notarissen, adviseurs, advocaten en accountants.
3. Je raakt arbeidsongeschikt
Arbeidsongeschiktheid, je hoopt er natuurlijk nooit voor te komen staan. Dit kan komen door een fysiek ongeluk, maar ook bijvoorbeeld een burn-out kan ervoor zorgen dat je (tijdelijk) niet kan werken. Je hebt dan geen inkomen, terwijl je wel gewoon je vaste lasten moet blijven betalen.
Het is verstandig om hier een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor af te sluiten. Met deze verzekering krijg je een maandelijkse uitkering als je arbeidsongeschikt raakt. Zo blijf je verzekerd van een inkomen. Je kunt er meestal voor kiezen om je volledige inkomen of alleen je vaste lasten te verzekeren. Dit kan zowel voor een korte periode als tot aan je pensioen. Wat voor jou het beste is hangt van je situatie af.
Laat je goed over informeren, bijvoorbeeld over de premie. Deze hangt namelijk af van de eigen risicoperiode, het uitkeringspercentage en de uitkeringsperiode. Er zit altijd wel een type AOV bij die past bij jouw situatie en budget.