Soly start met verkoop dynamische energie
Het Nederlandse zonne-energiebedrijf Soly bestaat tien jaar en kondigde tijdens het jubileum aan einde van dit jaar te starten met de verkoop van dynamische energiecontracten. Samen met hun energiemanagementsysteem bieden ze zo een unieke oplossing voor consumenten met zonnepanelen.
Uit cijfers van de ACM blijkt dat in december 2022 133.000 huishoudens een dynamisch energiecontract hadden. Op momenten waarop er een overschot aan energie is, van bijvoorbeeld wind of zon, kunnen zij profiteren van lage of zelfs negatieve energieprijzen. Op deze manier wordt de consument financieel geprikkeld om het net te ontlasten. “Zolang we met z’n allen op onhandige momenten energie verbruiken, bestaat het risico dat het energienet volloopt. Dat willen we graag voorkomen. Met ons dynamische energiecontract word je financieel beloond voor slim verbruik”, aldus Milan van der Meulen, medeoprichter van Soly.
Extra verdienmodel voor eigenaren zonnepanelen
Inmiddels heeft Soly in Nederland bij meer dan 30.000 klanten zonnepanelen geïnstalleerd. Op de momenten dat de energieprijzen laag of negatief zijn, wekken zij juist stroom op en kunnen dus niet profiteren van de voordelen van een dynamisch energiecontract. Om deze reden introduceert het bedrijf de Soly Brain®. Een slim energiemanagementsysteem dat ervoor zorgt dat de zonnepanelen automatisch worden uitgeschakeld als de stroomprijs negatief is. Op deze wijze kunnen ook eigenaren van zonnepanelen geld verdienen met dynamische energie. Het systeem zorgt daarnaast voor slimme aansturing van de thuisbatterij en laadpaal, zodat op gunstige momenten ook de thuisbatterij en elektrische auto volgeladen worden. Milan van der Meulen: “We zijn enorm blij dat we ook eigenaren van zonnepanelen kunnen laten profiteren van dynamische energie. Zij kunnen hierdoor een extra besparing realiseren terwijl ze direct het energienet ontlasten.”
Virtual Power Plant
Langzamerhand ontvouwt zich een netwerk bestaande uit tienduizenden woningen met zonnepanelen, thuisbatterijen, laadpalen en warmtepompen. Tezamen met zonne-energie opgewekt op bedrijfsdaken en zonne-carports. In de toekomst wil het bedrijf dit netwerk verbinden en slim aansturen en zo actief helpen in balans krijgen van het energienet. Van der Meulen: “We herkennen wanneer er een overschot of te kort is op het energienet. Binnen een paar seconden kunnen we assets aan- of uitzetten en daarmee het net balanceren. Daarnaast maakt het systeem het mogelijk dat klanten binnen het Soly netwerk energie met elkaar uitwisselen.”