Parasport(ers) bijna niet bekend bij Nederlanders

14-07-2022 (16:07) - Marketing

Hoewel Nederland vele succesvolle parasporters rijk is, blijkt hun bekendheid onder de bevolking uiterst gering. Nieuw onderzoek wijst uit dat ruim 87 procent van de Nederlanders geen enkele sporter kan noemen die het afgelopen jaar meedeed aan de Paralympische Spelen, 75 procent geeft aan überhaupt geen sporter met een handicap te kunnen noemen.
 
Onder kinderen (12-15 jaar) ligt dit getal nog hoger: ruim 81 procent. Calvé heeft zich ten doel gesteld hier de komende jaren een verandering in te brengen en gaat daarvoor een partnership aan met de Esther Vergeer Foundation. De eerste stap is een eigen team met daarin toptalenten uit de parasport, genaamd 'Parastars'.
 

Onderrepresentatie

Dat het in Nederland slecht gesteld is met rolmodellen met een beperking, blijkt uit onderzoek van Panelwizard dat werd uitgevoerd in opdracht van Calvé. Waar Max Verstappen en Lieke Martens veelvuldig genoemd worden, noemt slechts een enkeling een parasporter. Het gaat dan vrijwel altijd om Bibian Mentel of Esther Vergeer, inmiddels geen actieve parasporters meer. Niet vreemd, aangezien driekwart van de ondervraagden aangeeft niet één sporter met een beperking op te kunnen noemen.

Slechts één op de zes geeft aan voldoende sporters met een beperking in de media terug te zien. Voormalig rolstoeltennisster en Paralympisch kampioene Esther Vergeer: "Met 1,7 miljoen Nederlanders met een beperking is het natuurlijk triest dat slechts een klein deel van de bevolking een actieve parasporter kan noemen of hen als rolmodel ziet. De cijfers laten ook zien dat de media een belangrijke bijdrage kan leveren door te publiceren over sporten met een handicap. Gelijkwaardige aandacht en berichtgeving over parasporters is niet alleen iets dat deze sporters verdienen, het draagt tevens bij aan de normalisatie. Ik ben blij dat we ons hier de komende jaren met Calvé en de Esther Vergeer Foundation hard voor gaan maken."


Wereldtop in team Calvé Parastars

Met dat doel voor ogen werkte Calvé de afgelopen maanden aan het samenstellen van een team met topsporters met een gezamenlijk doel: meer aandacht en bekendheid voor sporters met een beperking, zodat ieder kind een sportheld of rolmodel heeft die hen inspireert om groots te dromen. Iets waar Vergeer zich ook al jaren hard voor maakt. De eerste Parastars maakt Calvé vandaag bekend: rolstoeltennisster en viervoudig Wimbledon kampioene Diede de Groot, paraskiër Jeroen Kampschreur, parasnowboardster Lisa Bunschoten en handbiker en triatleet Jetze Plat.
 

Doel voor 2024

Calvé stelt ambitieuze doelen richting de Paralympische Spelen van 2024: "We streven ernaar dat de helft van de kinderen tegen die tijd minstens één sporter met een beperking kan noemen,", aldus Sleddering. "Ons commitment gaat verder dan alleen communicatie. Zo hebben we afgelopen weken bijvoorbeeld flink gelobbyd om Diede het juiste podium te geven na haar winst op Wimbledon, en zijn we blij om te merken dat nieuwsmedia graag met ons het gesprek aangaan over hoe we dit de komende jaren voor de parasport kunnen blijven doen. Daarnaast starten we binnenkort ook met een YouTube serie rondom onze Parastars. Dit alles met als uitgangspunt om meer inspirerende voorbeelden aan kinderen te laten zien."

Bureaus

Media

Economisch