Appen met Diederik Veelo

01-12-2021 (12:50) - Appen met

Cube, het cloud-based software platform van Ambassadors, vierde recentelijk haar tiende verjaardag. FONK sprak met founder Diederik Veelo over de toegevoegde waarde van onafhankelijk opereren en wat de toekomst te bieden heeft.
 
Hi Diederik! Anne van FONK hier. Heb je tijd om even te appen?
Hey Anne! Zeker!

Gefeliciteerd met het tien jarig bestaan van Cube!
Is het de mijlpaal waarvan je altijd al wist dat ie zou komen?

Dank je wel! Haha, goeie vraag...
Toen we 10 jaar geleden begonnen, waren groen genoeg om nog niet te beseffen wat er zou komen, maar het voelt zeker als een mijlpaal.

En? hoe is het ontwikkelen van Cube gegaan over tijd? kun je ons een kleine samenvatting geven met de hoogte- en dieptepunten?
We zijn Cube gestart uit een behoefte om dingen efficiënter te doen, sneller, makkelijker. Om kritisch te kijken naar wat we voor normaal aannemen, en de vraag te stellen: "wat als"...
Nog voordat we alle plannen op een rijtje hadden kregen we interesse uit de markt, en konden we een vliegende start maken.

Dat is altijd heel fijn natuurlijk
Gaandeweg zijn we flink gegroeid, en hebben we nu klanten waar we toen alleen maar van konden dromen.

Ja een flink portfolio zag ik inderdaad!
De uitdagingen van toen zijn verschoven naar nieuwe uitdagingen, en zo blijven door innoveren...

Ja, neem ons eens mee
Wat is er over tijd zo allemaal veranderd? Zowel in de vraag als in jullie eigen uitdagingen?

Cube werd geboren aan het begin van de digitale film revolutie. Dat is nu wat moeilijk voor te stellen, maar het is nog maar 10 jaar geleden dat TV commercials op film werden gedraaid.
 
Wauw dat wist ik niet!
Toen dat digitaal werd, hadden we ook andere tools nodig die ons konden helpen in alles wat met TV commercials te maken heeft
Dat zijn we gaan bouwen, en al snel sprongen de reclame bureaus erbij, omdat zij ook tegen dezelfde problemen aan liepen.
 
Aha, jullie kwamen op het juiste moment met het juiste product
Precies, toen we dat probleem redelijk opgelost hadden, zijn we ons meer gaan focussen op schaal.

En hoe was het om dat in naam van het innovation lab te doen bij Ambassadors?
Doordat Ambassadors zelf Cube gebruikt, wisten we heel goed wat er gemaakt moest worden, en waar de focus moest liggen. De kennis van Ambassadors was direct inzetbaar. Maar het betekende ook dat al onze developers in een bepaalde mate kennis hadden van de industrie. Het film maken zit in ons bloed, en dat is ook zo voor het Innovatie lab.
Maar één ding wat ik altijd heel belangrijk heb gevonden, is om te zorgen dat een innovatie lab zo snel mogelijk op zijn eigen benen kan staan.

Waarom vind je die onafhankelijkheid zo belangrijk?
Ik kan me er iets bij voorstellen, maar waarom die nadruk?

Doordat we Cube direct in de markt konden zetten, en omzet konden genereren, was het financieel onafhankelijk. Een innovatie lab is geweldig, maar kost over het algemeen gewoon heel veel geld. Als het dan iets moeilijker gaat in de industrie, zie je de labs als eerste omvallen, omdat er geen geld meer is voor innovatie. Door Cube hebben we ons bestaan kunnen garanderen.

Tof! En jullie verjaardag is daar toch ook wel het beste bewijs van
Hoe zie je de toekomst van creative automation voor je? zijn bureaus en studio's straks niet meer nodig?

Ja  Maar de combinatie Ambassadors en het Innovatie Lab is heel sterk. We zien dat nu hoe we als één partij samenwerken voor grote merken.
Creative Automation is super interessant. Maar bureaus hoeven zeker niet bang te zijn dat ze niet meer nodig zijn. Wat het vooral doet is dingen makkelijker maken.

Blijken mensen toch niet helemaal overbodig te zijn straks in de toekomst
Met de Creative Automation tools van Cube maakt ons team nu dagelijks duizenden films, en dat is niet overdreven. Deze films worden vertaald in 40 talen, komen in 4 tot soms wel 10 verschillende formaten er uit rollen, en gaan dan direct door naar de social media kanalen.
Je kan je voorstellen dat deze hoeveelheden niet meer met de hand gemaakt kunnen worden, en dat zien bureaus ook.

Precies
Of gewoon lekker veel stagiairs aannemen
grapje natuurlijk

Wat Cube mogelijk maakt, is de schaal, en omdat dit binnen de creatieve productie studio ontwikkeld wordt, weten we dat creativiteit nog steeds aan kop gaat. De tools helpen je dus om dingen beter, sneller en makkelijker te maken, zonder je creativiteit te belemmeren. En dat is super tof.

Gelukkig maar! zijn er nog dingen waar je enthousiast over bent in de wereld van creative automation en AI wat betreft advertising?
Ja absoluut!
We zijn al enige tijd bezig met Voice Synthesis. Het maken van digitale stemmen.
En daar hebben we sinds kort een aantal hele mooie doorbraken in kunnen maken.

Oh heel cool! En dat klinkt gewoon natuurlijk?
Ja, ook al zijn wij er al een jaar mee bezig, het verbaast me gewoon nog steeds hoe natuurlijk het klinkt.

Ik ben heel benieuwd!
Het is super interessant, en geeft een kijkje in de richting van wat er mogelijk gaat zijn in de toekomst. Machine en mens gaan op een gegeven moment echt naast elkaar staan.

Zeker
Dankjewel voor je tijd Diederik

Geen dank! Het was gezellig!

Succes nog met het ontwikkelen van de Cube! Ik ben benieuwd wat jullie voor elkaar gaan krijgen de komende tien jaar
Dank! Ik zal je op de hoogte houden!

Leuk thanks!