WhatsAppen met Wilco Dekker

26-06-2018 (14:32) - Appen met

Wilco Dekker, in het dagelijks leven Manager Technology Strategy bij VodafoneZiggo, gaat in april volgend jaar de Mount Everest beklimmen. Met 8.848 meter is dat de hoogste berg ter wereld. Hij doet dat speciaal voor de organisatie Artsen Zonder Grenzen.


WhatsApp-status: Try, Fail, Learn, Grow, Live


Dag Wilco! Alexander hier van FONK.
Hi Alexander!


Ben je al druk aan het trainen voor de grote beklimming?
Ik doe momenteel mijn basistraining die ik eigenlijk elke week volg. De echte training start in augustus, ik heb dan acht maanden om intensief een programma te volgen dat me klaarstoomt voor de beklimming.


8.848 meter! Dat is niet niets. Je hebt al een keer 12 dagen vastgezeten op een berg toch?
Ja dat is inderdaad heel erg hoog en daar is erg weinig zuurstof. Het wordt zonder meer een zware tocht en een aanslag op mijn lichaam. Ik heb tijdens de beklimming van de Denali in Alaska vorig jaar april inderdaad 12 dagen vastgezeten op 4350 meter hoogte. Het weer was zo extreem slecht dat we niet verder omhoog konden. Je moet je dan voorstellen dat het op een bepaald moment -40 graden was en windkracht 12 waaide.


Jee, waar begin je aan! :) Je doet dit voor Artsen zonder Grenzen. Waarom deze organisatie?
Het bergbeklimmen en met name expeditieklimmen brengt me heel veel en zet veel in perspectief. Ik heb gekozen om er een goed doel aan te koppelen omdat ik de berg niet alleen wil beklimmen maar ook aandacht wil vragen voor Artsen zonder Grenzen. Die keuze stond eigenlijk al meteen vast omdat ik bijna twee jaar voor hen heb gewerkt. Ik was op drie missies verantwoordelijk als technisch logistieker in Congo en de Centraal Afrikaanse republiek. Ik weet als geen ander wat Artsen zonder Grenzen doet en hoe zij hulp bieden aan diegenen die dat nodig hebben.


In je huidige functie bij VodafoneZiggo ben je bezig met onderzoek te doen naar de invloed van techniek. Is zo'n bergbelimming helemaal analoog?
Ik zie veel verschillen maar zeker ook overeenkomsten. Als technologiestrateeg kijk ik naar waar de samenleving naartoe beweegt en welke technologiën kunnen bijdragen aan die veranderingen. In mijn beleving wordt alles steeds complexer. Hoe ga je daarmee om? In principe kan je daar een parallel leggen met het beklimmen van de Mount Everest. Als je die voor het eerst wil beklimmen lijkt die uitdaging ook enorm complex. Hoe pak je dat aan? Ook hier geldt dat je uiteindelijk zal zien dat heel veel complexe zaken uiteindelijk toch binnen je bereik komen. Veel mensen willen het allemaal tegenwoordig heel snel maar dit soort uitdagingen kosten over het algemeen veel tijd.


Mooi! En hoe kunnen mensen bijdragen, sponseren?
Als er bedrijven geïnteresseerd zijn en zich willen linken met deze beklimming en dit goede doel dan bied ik in ruil voor sponsoring van (een gedeelte van) de expeditie diverse mogelijkheden om het bedrijf mee te nemen in mijn reis naar de top. Ik heb daarvoor een Stichting opgericht: Grenzen aan de Top. Als er mensen zijn die een donatie willen doen aan Artsen zonder Grenzen dan heb ik daarvoor een actiepagina gemaakt bij Artsen zonder Grenzen. Voor elke euro sponsor je mij dan mentaal met 1 hoogtemeter. 


Dank je! Heel veel succes!
Dankjewel, ik heb er enorm veel zin in! En dank voor dit interview!