Maarten van Hinte wint Toneelschrijfprijs 2023 met Queen of Disco

18-09-2023 (09:00) - Awards

Maarten van Hinte van interdisciplinair urban productiehuis RIGHTABOUTNOW INC. is de winnaar van Toneelschrijfprijs 2023 voor het script van de muziektheatervoorstelling Queen of Disco.

De Toneelschrijfprijs werd op 15 september 2023 uitgereikt tijdens het TheaterFestival in de Kaaistudio’s in Brussel. De auteur van de bekroonde tekst ontvangt 10.000 euro.

“In felle, melodische lijnen schetst Maarten van Hinte een geraffineerd portret van de muzikant Sylvester James (onder meer bekend van ‘You Make Me Feel’) en toont de verdienste van de zwarte gemeenschap in het ontstaan van de pride. Tegelijk vertelt dit stuk over de opkomst van aids in de jaren 1980 en 1990 in de VS.

De songs van Sylvester James zijn de originele kapstokken van dit soms grappige en vaak ontroerende stuk. Het maakt de tekst haast tot een partituur. Maar die partituur leest als een trein. Elke zin leest als een tekstregel uit een song. Van Hinte is een muzikant en spoken word-artiest. Dat voel je in elke letter. Zijn ‘Queen of Disco’ is een muziektheatraal monument voor mensen die tegen verkrampte waarden en normen vochten/vechten, en dat gevecht het liefst met veel muziek en positiviteit voer(d)en". aldus de jury in hun rapport.