Nationale en internationale laureaten geëerd tijdens uitreiking van Heinekenprijzen 2024

Nationale en internationale laureaten geëerd tijdens uitreiking van Heinekenprijzen 2024

30-09-2024 (14:58) - Awards

Zes topwetenschappers zijn afgelopen weekend tijdens de ceremonie van het 60-jarige jubileum van de Heinekenprijzen geëerd voor hun bijzondere prestaties op het gebied van wetenschap.

Proteomics pioniers Ruedi Aebersold en Matthias Mann ontvingen de Dr. H.P. Heinekenprijs voor de Biochemie en Biofysica 2024. Jonge wetenschappelijke talenten Kevin ten Haaf, Lorena De Vita, Casper van der Kooi en Manon van Scheppingen ontvingen de Heineken Young Scientists Awards. De uitreiking vond plaats in het Rijksmuseum in Amsterdam.

De feestelijke bijeenkomst, onder leiding van wetenschapsjournalist Rob van Hattum, stond in het teken van de prijs waar het 60 jaar geleden mee begon: de Dr. H.P. Heinekenprijs voor de Biochemie en Biofysica. In 1964 riep Alfred Heineken de prijs in het leven ter ere van de van de 77ste verjaardag van zijn vader, Henry Pierre Heineken, opgeleid biochemicus.

Charlene de Carvalho-Heineken, voorzitter van de Stichting Alfred Heineken Fondsen en Charles de Carvalho, bestuurslid van de Stichting, reikten samen met juryvoorzitters Albert Heck en Hester den Ruijter de prijzen uit. Van Remy Jungerman, laureaat van de 2022 Dr. A.H. Heinekenprijs voor de Kunst, was een afdruk van zijn kunstwerk PEEPINA PETTWAY (2023) op de wanden van de foyer in het Rijksmuseum te zien.  

Foto, van links naar rechts: Albert Heck, Matthias Mann, Charlene de Carvalho-Heineken, Ruedi Aebersold, Charles de Carvalho, Lorena De Vita, Manon van Scheppingen, Casper van der Kooi, Kevin ten Haaf en Hester den Ruijter. Gemaakt door Bram Belloni.