Ajax komt in actie tegen Social Hate

Ajax komt in actie tegen Social Hate

10-12-2023 (19:59) - Campagnes

Iedere maand ontvangen spelers en speelsters van Ajax meer dan 1.500 haatberichten op sociale media. Dit blijkt uit onderzoek van de club. Maar helaas zijn zij niet de enige die dergelijke haat ontvangen. Social hate is een groeiende trend die miljoenen mensen online raakt.

Als oproep om deze online haatberichten het zwijgen op te leggen, spelen de spelers en speelsters van Ajax op 9 december zonder hun naam, maar met drie witte stippen op het shirt. De drie stippen staan internationaal symbool voor stilte. Maar ook voor het menu-icoon waarop je klikt om haatberichten en de bijbehorende accounts te rapporteren op social media.

Maatschappelijk probleem

Onderzoek toont aan dat 82% van de Nederlanders zich stoort aan het zien van haatberichten of -comments op social media. Denk hierbij aan bedreigingen, discriminatie, intimidatie en andere vormen van agressie persoonlijk aan iemand gericht of die zichtbaar zijn in de tijdlijn van iemand anders. Niet meer dan 25% onderneemt actie om dit te stoppen. Zo wordt onbewust bijgedragen aan een omgeving waarin social hate steeds normaler gevonden wordt. Met de actie #SilenceSocialHate wil Ajax een gesprek starten over de impact van dit soort berichten en hoe we het samen kunnen bestrijden.

In actie komen

Social hate blijft bestaan zolang het wordt geaccepteerd. Hoe meer haatberichten worden gerapporteerd, hoe meer sociale media-platforms aangespoord worden om het te verwijderen. Door deze grenzen aan te geven worden sociale media een betere plek voor onszelf en voor de toekomst.

Haatberichten rapporteren is eenvoudig en anoniem. Selecteer het menu-icoon (...) en klik op ‘rapporteren’. Het bericht en het account zullen nu worden gereviewed door de sociale media-platforms, zoals zij in hun rapportagebeleid melden: Facebook, Instagram, X, YouTube and TikTok.