Anonieme schenking van 12,5 miljoen voor Rijksmuseum

23-05-2023 (10:19) - Economisch

Het Rijksmuseum ontvangt de komende jaren €12,5 miljoen van een particuliere schenker. Het betreft de grootste particuliere geldschenking voor het museum.

De donateur steunt sinds 2013 de jaarlijkse beeldententoonstelling in de Rijksmuseumtuinen. Dankzij de schenking kan het Rijksmuseum deze traditie ook het komende decennium voortzetten.

Steunstiching

Naast de beeldententoonstellingen heeft de donateur, die anoniem wil blijven, in 2022 ook de tentoonstelling Onderkruipsels mogelijk gemaakt. In 2017 zijn de flora en fauna-albums van Anselmus de Boodt in langdurig bruikleen gegeven. Dit zijn meer dan 700 eind 16de-eeuwse aquarellen en tekeningen. Voor deze nieuwe schenking is een steunstichting opgericht met de Rijksmuseumtuinen als doel. Dit soort langdurige samenwerkingen zijn belangrijk voor het Rijksmuseum dat voor een derde van zijn inkomsten afhankelijk is van partners, fondsen en particuliere schenkingen.

Richard Long

Voor de jubileumeditie in 2023 heeft het Rijksmuseum de Britse Richard Long gevraagd. Long (1945) is een van de belangrijkste hedendaagse kunstenaars ter wereld. Zijn werk bestaat uit ingrepen in het landschap dat hij verkent tijdens wandelingen. Long vervaardigt voor het Rijksmuseum acht werken, waarvan zes nieuwe. Met vier werken in gras keert de kunstenaar terug naar het begin van zijn ruim 50-jarige carrière met A line made by walking (1967).

Onmisbare steun

De collectie van het Rijksmuseum is voor een groot deel tot stand gekomen dankzij schenkingen van particulieren, nalatenschappen, subsidie van de overheid, bijdragen van het bedrijfsleven en fondsen en Vrienden. Dankzij financiële giften is het Rijksmuseum in staat niet alleen belangrijke objecten te verwerven, maar ook onderzoek te doen, bijzondere tentoonstellingen te organiseren en educatieve programma’s te ontwikkelen. 


Bureaus

Media

Marketing