Bedrijf starten? Neem het stokje over!

30-06-2022 (17:27) - Economisch

Een bekend gezegde luidt ‘beter goed gejat, dan slecht bedacht’. Nu zijn wij het daar niet helemaal mee eens. We willen namelijk wel eerlijk aan onze spullen producten komen. Maar toch kan het lonen om niet een bedrijf vanaf nul te starten, maar juist met een kickstart te beginnen door een bedrijf over te nemen.
 
De redenen dat iemand wil stoppen met een bedrijf kunnen divers en uiteenlopend zijn, maar het hoeft zeker niet altijd te betekenen dat dit is wegens een gebrek aan succes. Maar waar vind je die te koop staande bedrijven? Wij geven tips!
 

Netwerk, netwerk, netwerk

Wanneer jij een bedrijf wilt gaan overnemen dan heb je ongetwijfeld al affiniteit met de branche. Het is goed om naast die affiniteit ook al over een netwerk te beschikken. Wanneer je dit nog niet hebt, is het raadzaam om dit actief op te bouwen. Dit kun je zowel online als offline doen door middel van het bezoeken van beurzen, online fora en zelfs Facebook.
 
 
Je hoeft hierbij niet direct de vraag te stellen of ze hun bedrijf willen verkopen. Het gaat in eerste instantie van het uitbreiden en opbouwen van een netwerk. Wanneer jij een vertrouwd gezicht bent voor je partners, kun je wellicht eens opperen of zij een overnamekandidaat kennen. Voor deze stap heb je wel een lange adem nodig.
 

Vergroot je opties

Er zijn ook andere manieren om in aanraking te komen met partijen die hun onderneming willen verkopen. Er staan namelijk bedrijven te koopop speciale marktplaatsen zoals Brookz.
Dit brengt je als verkoper in contact met allerlei mogelijke kopers die je nog niet kende, en omgekeerd brengt je dit als koper in contact met allerlei bedrijven waarvan je het bestaan nog niet wist.
Je opties worden enorm vergroot; niet alleen het bedrijf van die bekende is een optie, maar ook veel andere bedrijven in dezelfde sector. Het proces via zo’n platform gaat wellicht iets langzamer, maar de voorwaarden kunnen een stuk beter uitpakken.
Daarnaast is het voordeel van het kopen via een dergelijk platform is dat je niet in louche zaken stapt. Vaak weten deze bemiddelende bedrijven ook adviseurs specifiek voor jouw branche, die nog eens extra naar de deal kunnen kijken.
 

Overweeg een bestaand bedrijf

Het starten van een bedrijf door middel van een hippe start-up lijkt tegenwoordig de heilige graal, maar het overnemen van een bestaande onderneming zien wij steeds populairder worden.

De jarenlange opgebouwde ervaring en netwerk zorgen ervoor dat het aantrekkelijker wordt om juist een bedrijf over te nemen. Zeker wanneer er aan een bedrijf een sterk netwerk hangt en goede werknemers, is het het overwegen waard je eens in deze mogelijkheid te verdiepen. Waar je moet zoeken, dat hebben wij je verklapt! 


Bureaus

Media

Marketing