Chipmaker Nvidia even meest waardevolle bedrijf ter wereld. Tot de klad erin kwam

Chipmaker Nvidia even meest waardevolle bedrijf ter wereld. Tot de klad erin kwam

25-06-2024 (13:45) - Economisch

Nvidia, de Amerikaanse chipfabrikant die gespecialiseerd is in videokaarten, was onlangs voor het eerst het meest waardevolle bedrijf ter wereld op de beurs. Het bedrijf was even omgerekend 3100 miljard euro waard en liet het grote namen zoals Apple en Microsoft achter zich. De stormachtige groei van het bedrijf heeft ook een keerzijde. De afgelopen twee dagen schoot de waarde van de chipmaker evenwel weer als een komeet omlaag op de internationale beursvloer.

Het aandeel van Nvidia is dit jaar nog altijd zo’n 140 procent in waarde gestegen en dat zegt genoeg over de potentie van de chipmaker. Die groei heeft alles te maken met de ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Toepassingen zoals chatbot ChatGPT maar ook beeldgenerator Midjourney vragen veel rekenkracht van computers. Nvidia maakt GPU's, wat staat voor graphics processing unit. Deze zijn bij uitstek geschikt voor het doen van die zware berekeningen.

56 milard omzet, 27 miljard winst

Dat succes is goed terug te zien in de financiële resultaten van het bedrijf. In vijf jaar tijd is de omzet zes keer zo groot geworden: afgelopen jaar kwam die uit op 56 miljard euro. De winst was 27 miljard euro. Vorig jaar rond deze tijd kwam de beurswaarde voor het eerst boven de 1000 miljard euro uit. Dat was al een enorme mijlpaal. Maar nu zit dan even de klasd erin? Reden voor paniek? Geenszins, of zoals Bloomberg zegt: een standard market fluctiation

Nvidia werd in 1993 opgericht in een Amerikaanse diner, Denny's. Onder de drie oprichters was Jensen Huang, die nog altijd aan het roer van het bedrijf staat. 


NOS, De Telegraaf, Bloomberg

Bureaus

Media

Marketing