Het oprichten van een BV: Alles wat je moet weten

Het oprichten van een BV: Alles wat je moet weten

14-10-2024 (20:55) - Economisch

Het oprichten van een besloten vennootschap (BV) is voor veel ondernemers een belangrijke stap. Een BV biedt diverse voordelen, zoals beperkte persoonlijke aansprakelijkheid en fiscale voordelen, maar het oprichtingsproces brengt ook extra verplichtingen met zich mee. In deze blog bespreken we alle belangrijke stappen en zaken waar je rekening mee moet houden als je een BV wilt oprichten.

Wat is een BV?

Een besloten vennootschap (BV) is een rechtsvorm waarbij het bedrijf een eigen rechtspersoon is. Dit betekent dat de BV zelf verantwoordelijk is voor haar schulden en verplichtingen, en niet de aandeelhouders. Als eigenaar of directeur ben je dus niet persoonlijk aansprakelijk, tenzij er sprake is van wanbeheer of je persoonlijke garanties hebt afgegeven. Dit in tegenstelling tot een eenmanszaak, waar je persoonlijk aansprakelijk bent voor de schulden van je onderneming.

Kijk voor meer informatie bij FIRM24 - bv oprichten.

Waarom kiezen voor een BV?

De keuze om een BV op te richten hangt vaak samen met een aantal voordelen die deze rechtsvorm biedt:

Beperkte aansprakelijkheid: Je privévermogen is beschermd omdat de BV als rechtspersoon verantwoordelijk is voor schulden.
Fiscale voordelen bij hogere winsten: Als je bedrijf groeit, kan een BV fiscaal voordeliger zijn dan een eenmanszaak, vooral bij winsten boven €100.000.
Professionele uitstraling: Een BV wordt vaak gezien als professioneler, wat aantrekkelijk kan zijn voor grote klanten of investeerders.
Makkelijker om aandelen uit te geven: Als je bedrijf groeit en je op zoek bent naar investeerders, biedt een BV de mogelijkheid om aandelen uit te geven.
Toch is het oprichten van een BV niet altijd de beste keuze voor elke ondernemer. Als je net begint en je omzet nog laag is, kunnen de kosten en administratieve lasten van een BV zwaarder wegen dan de voordelen.

Wat zijn de kosten van het oprichten van een BV?

De kosten voor het oprichten van een BV kunnen variëren, afhankelijk van de notaris die je inschakelt en de complexiteit van de statuten. Gemiddeld liggen de notariskosten tussen de €400 en €1.000 voor het opstellen van de oprichtingsakte. Daarnaast betaal je eenmalig €75 inschrijfkosten bij de KvK. Houd er ook rekening mee dat er jaarlijks kosten zijn voor het opstellen van de jaarrekening en het onderhouden van de administratie. Dit kan, afhankelijk van de omvang van je bedrijf, extra kosten met zich meebrengen, bijvoorbeeld als je een accountant inschakelt.

Is een BV de juiste keuze voor jou?

Het oprichten van een BV biedt voordelen zoals beperkte aansprakelijkheid, fiscale voordelen bij hogere winsten en een professionelere uitstraling. Toch is het niet altijd de beste keuze voor elke ondernemer. Voor startende ondernemers of bedrijven met een laag risico en een beperkte winst kan een eenmanszaak voordeliger en eenvoudiger zijn vanwege de lagere administratieve lasten en kosten.

Als je overweegt een BV op te richten, is het verstandig om een financieel adviseur of accountant te raadplegen. Zij kunnen je helpen om een weloverwogen beslissing te nemen en ervoor zorgen dat je aan alle wettelijke verplichtingen voldoet.

Ook een bv oprichten? Je kunt eenvoudig een holding oprichten bij firm24


Bureaus

Media

Marketing