Amber opent nieuwe studio in Polen en behaalt 56% omzetgroei

08-06-2022 (13:44) - Gaming

Amber, de grootste onafhankelijke ontwikkelstudio voor videogames in Roemenië, blijft uitbreiden en heeft een nieuw kantoor geopend in Warschau, Polen. Het nieuwe kantoor zal zich richten op specialisaties als engineering, art en game design, waarbij de studio ernaar streeft Amber development expertise in PC en console game development te vergroten.
 
Daarnaast heeft Amber vandaag een recordomzet van $30,5 miljoen in 2021 geboekt, een stijging van 56% ten opzichte van het jaar ervoor. Vanaf mei 2022 heeft Amber meer dan 1000 werknemers, gevestigd in San Francisco, Los Angeles, Boekarest, Boto?ani, Guadalajara, Montreal, Kyiv, en nu ook in Warschau.
 
Jaime Giné, CEO van Amber, zegt hierover: "2021 is een uitstekend jaar geweest voor Amber, een jaar waarin we een enorme groei in de verkooppijplijn hebben gezien, gedreven door de investeringen die we de afgelopen jaren hebben gedaan in het versterken van onze ontwikkelingsteams en onze verkooporganisatie. We hebben onze omzetramingen voor 2021 met 10% overtroffen en hebben het jaar afgesloten met de hoogste omzet ooit behaald door een onafhankelijke gamestudio in Roemenië. Toegang tot belangrijk talent is essentieel voor Amber en wij geloven dat wij in een unieke positie verkeren om talentpools in opkomende markten te benutten, vooral nu we uitbreiden naar Warschau. Polen is voor ons een goed voorbeeld van hoe een Centraal- en Oost-Europees land met succes een gunstig klimaat heeft gecreëerd voor lokale game-ontwikkelaars. Warschau is de perfecte plek waar we kunnen bijdragen aan de groei van deze enorme creatieve gemeenschap, terwijl we enkele van de beste en innovatieve games in de industrie leveren."
 

Warschau

De opening van het kantoor in Warschau kwam er op initiatief van Drago? Hâncu, medeoprichter van Amber. Het doel van de studio is om tegen het einde van het jaar een veilige ruimte te bouwen samen met minstens 35 specialisten in alle belangrijke categorieën zoals engineers, game design, UX design en VFX artist. De General Manager van Amber Warsaw wordt Greg Ciach; een Poolse schrijver, game designer en coder, wiens voornaamste carrièredoel het maken van kwaliteitsgames is. Als professional die zijn creatieve stempel heeft gedrukt op de Poolse game-industrie, was Greg CEO van de indie game studio PolyAmorous, Business Development Director bij Platige Image, Game Designer bij Winko Games en Narrative Designer bij Tequila Games.
 

Omzet

In 2021 genereerde Amber's studio's een omzet van 126,8 miljoen lei, waarvan ongeveer 70% afkomstig was uit de R&D-activiteit van game-ontwikkeling. De resterende 30% was afkomstig van ontwikkelingsondersteunende diensten, waaronder kwaliteitsborging, klantenondersteuning en lokalisatie. In lijn met de halfjaarlijkse resultaten werd de volledige omzet van Amber binnengehaald door buitenlandse entiteiten, voornamelijk uit de VS. Het bedrijf werkt samen met merken als Amazon, Disney, NBC Universal, Paradox Interactive, Rovio, That Game Company, N3twork, en meer.
 
In 2021 hebben de ontwikkelaars van Amber gewerkt aan de volledige productie van meer dan tien mobiele, pc- en consolegames. Een van de titels was het zeer succesvolle Tetris Beat, uitgegeven door N3TWORK en ontwikkeld door Amber. Bovendien betrad Amber in 2021 de opkomende blockchain gaming sector en werd al snel een van de wereldwijde leiders op dit gebied.
 

Verwachtingen

Voor 2022 verwacht Amber zijn versnelde groeitempo te handhaven en plant het meer dan 1.100 personeelsleden te bereiken terwijl het zijn geografische expansie voortzet. In februari 2022 besloot Amber hun Oekraïense team te ondersteunen door de lancering van de nieuwe studio in Kiev aan te kondigen. Sindsdien heeft Amber alle mogelijke maatregelen genomen om de veiligheid van zijn personeel te garanderen als topprioriteit. De studio blijft open, en Amber werkt aan verdere uitbreidingsplannen in andere gebieden ook, die zullen worden aangekondigd in de komende maanden. De verdere uitbreiding van Amber zal organisch plaatsvinden door het opzetten van nieuwe dochterondernemingen of via fusies en overnames. Het doel van de uitbreiding is, naast het bereiken van nieuwe regio's, om de talentenpool te laten groeien en het dienstenaanbod en de specialisaties in gamegenres uit te breiden.
 
De recruitment van talent voor de nieuwe studio in Warschau is gestart. Wie meer details wil, kan die vinden op deze Amber-pagina.