Een derde van de jongvolwassenen in Nederland verkiest vriendschap boven liefde

Een derde van de jongvolwassenen in Nederland verkiest vriendschap boven liefde

27-06-2024 (13:17) - Inclusiviteit

Vriendschappen zijn belangrijk voor de Nederlanders. 76% zegt dat vriendschap belangrijk is voor hun mentale gezondheid, 59% voelt zich zelfverzekerder door hun vriendschappen en 67% stelt zelfs dat vriendschappen van hen een beter mens maken.

Gemiddeld hebben we naar schatting drie beste vrienden en vijf goede vrienden.
Ruim 30% van de jongeren (tot 30 jaar) vindt goede vriendschappen belangrijker dan een liefdesrelatie.
49% denkt dat het contact met één of meer van zijn vrienden verloren zou zijn gegaan zonder social platforms en communicatie apps.

Nederlanders zijn erg tevreden over de kwaliteit van hun vriendschappen. Dat blijkt uit onderzoek van Snapchat onder ruim 1.000 Nederlanders van 16 t/m 65 jaar die social media en/of messenger apps gebruiken. 81% bestempelt hun vriendschappen met een ‘goed’ of ‘uitstekend’. Vriendschappen helpen dan ook om ons mentaal gezonder en zelfverzekerder te voelen. Gemiddeld hebben we naar schatting ongeveer drie beste vrienden en vijf goede vrienden. We hebben dan ook liever een kleine groep goede vrienden, dan een grote groep kennissen of slechts één beste vriend. Één op de vijf vindt het hebben van goede vrienden belangrijker dan een relatie, bij jongeren (tot 30 jaar) is dit zelfs één op de drie.

Communicatie apps belangrijk om vriendschappen te onderhouden

Social media en communicatie apps zijn belangrijk om vriendschappen te onderhouden. 77% van de gebruikers ervaart dat deze manier van communiceren ervoor zorgt dat zij verbonden blijven met hun vrienden. De helft stelt zelfs dat zij het contact met één of meer vrienden zouden zijn verloren zonder deze apps.

Natascha Chamuleau, general manager bij Snap Benelux: “Vriendschappen zijn heel belangrijk in het leven. Met onze volle agenda’s is het niet altijd makkelijk om elkaar te zien. Technologie biedt uitkomst om met elkaar in contact te blijven, waar je ook bent ter wereld. En niet alleen dat, op Snapchat zien we ook dat het vriendschappen versterkt. Door te delen hoe we ons voelen en te bespreken wat er in ons leven gebeurt."

GenZ stuurt memes naar hun vrienden, Boomers felicitaties

De manier waarop we technologie gebruiken in vriendschappen, verschilt per generatie. Zo gebruikt de helft van de 45+’ers social platforms en communicatie apps het liefst om vrienden te feliciteren. Terwijl dit bij slechts 18% van de GenZ’ers het geval is. Zij gebruiken online communicatie het liefst om bijvoorbeeld memes en gifs met elkaar te delen.