Missie H2 zet zich in voor inclusieve arbeidsmarkt op Paralympische spelen

Missie H2 zet zich in voor inclusieve arbeidsmarkt op Paralympische spelen

02-09-2024 (11:01) - Inclusiviteit

Tijdens de Paralympische Spelen in Parijs hebben Missie H2, VNO-NCW en MKB Nederland een oproep gedaan om de inclusiviteit op de arbeidsmarkt te verbeteren. In het TeamNL huis overhandigden zij een actieverklaring aan staatssecretaris Jurgen Nobel om de arbeidsbeperking te helpen om een duurzame baan te vinden.

Voor de energietransitie is iedereen nodig die een bijdrage wil en kan leveren. Om de waterstoftransitie mogelijk te maken, hebben we alleen al in Nederland de komende jaren 38.000 banen nodig. Daarom is het cruciaal dat ook het enorme arbeidspotentieel van mensen met een afstand tot arbeidsmarkt wordt benut.

Ulco Vermeulen, namens Missie H2, vertelt: 'Wij zijn fan van de Paralympische Spelen, omdat dit evenement een inclusieve sportwereld toont. Dit jaar kijken we samen twee weken lang naar wat mensen met een beperking heel goed kunnen, terwijl velen die andere 50 weken van het jaar vooral kijken naar wat mensen met een beperking niet kunnen. Het gedachtengoed van de Paralympsiche Spelen nemen we daarom graag mee naar de inclusieve arbeidsmarkt. Het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat iedereen mee moet kunnen doen op de arbeidsmarkt. Daarmee zetten we ook een stap om Nederland het waterstofland in 2030 te maken.'

In de actieverklaring maken de partijen verschilende afspraken. Zo beloven ze binnen hun organisaties meer hun best doen om de (digitale) werkvloer toegankelijker te maken. Ook zullen zij binnen de organisaties kijken naar de competenties van (potentiële) werknemers en de werving en selectie zo inclusief mogelijk maken. Verder delen ze hun kennis en ervaring om andere werkgevers te ondersteunen bij het oplossen van knelpunten. Als ambassadeurs zullen zij deze boodschap actief uitdragen en andere werkgevers stimuleren hetzelfde te doen.

Landelijke advertentie

De actieverklaring maakt onderdeel uit van een bredere campagne van Missie H2 om zich in te zetten voor een inclusieve arbeidsmarkt. Samen met Fonds Gehandicaptensport en sportkoepel NOC*NSF roepen zij in een landelijke advertentie andere organisaties op het voorbeeld te volgen. Daarnaast heeft Missie H2 een speciale aflevering toegevoegd aan de contentserie 'De andere reis naar Parijs'. De aflevering heeft als titel 'onbeperkte energie'.