Rechtbank verbiedt kraamkooien in Varkenshouderij

Rechtbank verbiedt kraamkooien in Varkenshouderij

28-08-2024 (10:17) - Inclusiviteit

Na een langlopende juridische procedure stelt het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) Varkens in Nood definitief in het gelijk in de zaak over het gebruik van kraamkooien in de varkenshouderij.

Toezichthouder NVWA erkent dat kraamkooien leed veroorzaken, maar kan niet aantonen dat ze effectief zijn in het verminderen van biggensterfte of dat langer gebruik dan drie of vier dagen nodig is. Frederieke Schouten, directeur van Varkens in Nood: “Deze uitspraak is een mijlpaal voor dierenrechten in Nederland.”

In kraamkooien worden moedervarkens wekenlang vastgezet zonder de mogelijkheid om zich om te draaien of natuurlijk nestgedrag te vertonen. Dit leidt tot ernstige stress en frustratie. Hoewel de wet dergelijke bewegingsbeperking verbiedt, blijft het gebruik van kraamkooien in de varkenshouderij de norm.

Varkens in Nood vroeg de NVWA om op te treden tegen het gebruik van kraamkooien. De toezichthouder weigerde, met als reden dat kraamkooien een redelijk doel dienen, namelijk het verminderen van biggensterfte. De kraamkooi zou voorkomen dat de zeug haar biggen plet als ze gaat liggen.

De NVWA moet nu binnen acht weken een nieuw besluit nemen na aanvullend onderzoek. Deze uitspraak is definitief; het CBb is de hoogste rechter in deze zaak.