Secrid zet zich in voor een inclusieve maakindustrie

Secrid zet zich in voor een inclusieve maakindustrie

30-04-2024 (11:45) - Inclusiviteit

In Nederland zijn er 125.000 mensen met een arbeidsbeperking zonder werk. Op de Dag van de Arbeid start Secrid, marktleider op het gebied van pasjeshouders, een campagne om bedrijven en ondernemers in de maakindustrie te inspireren de sociale ontwikkelbedrijven in ons land meer te gebruiken.

In samenwerking met Cedris, de landelijke vereniging voor een inclusieve arbeidsmarkt, wil Secrid het gat verkleinen tussen de krapte binnen de productiesector en groep arbeidskrachten die graag aan het werk wil. Ze ontwikkelden samen een whitepaper voor bedrijven in de maakindustrie met concrete stappen om sociale ontwikkelingsbedrijven te betrekken in het productieproces. 

Al 15 jaar lang laat Secrid haar pasjeshouders in elkaar zetten door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, die werken op sociale arbeidsplekken. De campagnefilm 'Valuing capabilities' toont de kracht van deze samenwerking, die centraal staat binnen de bedrijfsvoering, de merkidentiteit en het succes van Secrid. 

Inspirerend panelgesprek

Vorige week begon de campagne met een bijeenkomst voor ondernemers en bedrijven binnen de maakindustrie. Onder anderen Mohamed el Mokaddem (voorzitter brancheorganisatie Cedris), Cees Oudshoorn (voorzitter Nederland Onderneemt Maatschappelijk (VNO-NCW en MKB)) en Cathelijn Peters (Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) vertelden in een panelgesprek hoe we met elkaar samen kunnen werken om arbeidsparticipatie hoog op de agenda te zetten, en elkaar te inspireren om bewust te kiezen voor een samenwerking met sociale ontwikkelbedrijven.

Op maat gemaakt

Om beschikbare werknemers met een beperking beter te benutten zijn er goede oplossingen nodig, en dienen vooral bedrijven deze te creëren. Met behulp van de kennis en ervaring van de sociale ontwikkelbedrijven heeft Secrid haar producten, processen en training van medewerkers (opnieuw) ontworpen om aan te sluiten bij de manier van werken van de werkplaatsteams.

Zo verwijderde het bedrijf onnodig lastige elementen uit zijn ontwerpen, ontwikkelde het ergonomische tools zoals duimpersgereedschappen en ontwierp het intuïtieve machines voor werknemers die pasjeshouders - vaak honderden tegelijk - assembleren en graveren. Tegenwoordig telt Secrid 152 werknemers vanuit DZB (Leiden), Spaarne Werkt (Cruquius) en Werkse! (Delft) die aan haar producten werken.