Sofeer helpt met Hebreeuwse en Jiddisje woorden

10-08-2023 (10:27) - Komkommernieuws

Wat is de herkomst van mazzel? Schrijf je kosjer of koosjer? Wat betekent Sjoaen waar ligt de klemtoon? Het Nederlands bevat veel woorden uit het Hebreeuws.

Veel incidenteel gebruikte leenwoorden en vreemde woorden komen niet voor in de officiële spellingwijzer van het Nederlands: het Groene Boekje en de digitale versie daarvan, woordenlijst.org. Zo staan er veel Hebreeuwse en Jiddisje woorden niet in. Maar juist bij die woorden levert de spelling voor niet-specialisten problemen op, omdat de twee brontalen met een ander alfabet worden geschreven. 

Sofeer

Sofeer, het digitale woordenboek van Hebreeuwse en Jiddisje woorden in het Nederlands, geeft informatie over spelling, betekenis, uitspraak en herkomst. Het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) heeft nu een vernieuwde versie van het woordenboek online gezet. In 2002 publiceerde Sdu Uitgevers het boekje Hebreeuwse en Jiddisje woorden in het Nederlands, samengesteld door Henk Heikens, Henk D. Meijering, Hilde Pach, Jaap de Rooij, Abraham Rosenberg en Ariane Zwiers.