Uitvinder van het Glock-pistool overleden

28-12-2023 (12:20) - Komkommernieuws

De Oostenrijkse ingenieur Gaston Glock, van het Glock-pistool, is overleden. Het wapen wordt gebruikt door de politie, criminelen, in de schietsport en het Nederlandse leger. De miljardair is 94 jaar oud geworden. 

RTL Nieuws meldt in een artikel op hun site dat Gaston een semiautomatisch pistool bedacht dat grotendeels uit kunststof bestond. Hierdoor was het wapen lichter en gemakkelijker uit elkaar te halen. Daarnaast konden er meer kogels in en was het betrouwbaarder.

Glock

De productie van het wapen begon in 1982 en sinds dien zijn er meer dan 50 verschillende varianten van het pistool. De Glock 17 is het bekendste pistool, daarvan zijn meerdere types van gemaakt. Defensie.nl meldt in bericht op hun site dat "de Glock zich onderscheid van andere pistolen door de vierkante slede en het ontbreken van een hamer. De loop wijkt ook af van gebruikelijk. Bij de meeste pistolen heeft de loop groeven die de kogel een draaiing geven. Die groeven, ook wel ‘trekken en velden’ genoemd." 

Glock in Hollywood

Ook is de Glock veel gebruikt in Hollywood films. bndestem.nl schrijt dat de wapens in verschillende James Bond-films te zien zijn. Hollywood was fan. Acteurs van personages in films zoals Arnold Schwarzenegger (‘True Lies’), Keanu Reeves (‘Matrix en John Wick’) en Heath Ledger (Joker in ‘The Dark Knight’) hadden allemaal een Glock op zak. Bruce Willis noemt het wapen in de film ‘Die Hard 2' ten onrechte een ‘pistool van porselein dat ongemerkt door de metaaldetectie kan en dat meer kost dan een maandsalaris’.